Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Test: Nokia 500
Symbian OS (3,2 inča)
<strong>Testirao:</strong> Matej Zadro&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; |&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <strong>Fotografije: </strong>Usporedi.hr
21.11.2011.
Test: Nokia 500
Volimo
Ne volimo
U iščekivanju Windows Phone Nokia mobitela i dalje nam dolaze Symbianom pokretani uređaji povoljnijeg cjenovnog ranga koji naslijeđuju staru 5xxx seriju Nokia. Jednostavnog naziva, Nokia 500 nudi pregršt naprednih funkcija u plastičnom kućištu jeftinog izgleda, uz što dolazi i pristupačna cijena.

UVOD

Iako je po tržišnom udjelu prodanih uređaja finski div još uvijek na vrhu, konkurencija radi brže i bolje na implementaciji novih tehnologija. Takav trend je nastao trenutkom pojave prvog Apple iPhonea kada su u Nokiji tehnologiju zaslona na dodir predugo ignorirali, dok su je proizvođači poput HTC-a i Samsunga objeručke prihvatili. Pojavio se i Android - Googleov operativni sustav za pametne telefone koji nije moguće pronaći na Nokijinim uređajima (za razliku od konkurencije).

Nokia je polako shvatila da su promjene nužne pa se sad koriste zasloni osjetljivi na dodir, sučelje MeeGo, unaprijeđuje se Symbian, očekujemo Windows Phone uređaje... No, za mnoge je taj proces prilagodbe prespor. Najbolji primjer jest to što je otprilike u vrijeme lansiranja Nokije N8, finski gigant objavio početak suradnje s Microsoftom i korištenje Windows Phone na uređajima iz gornjeg dijela ponude, što je praktički bila anti-reklama tadašnjem top modelu s izvrsnom kamerom.


Nokia 500 službene fotografije

Prvi rezultati promjena koje su nastupile u ponudi Nokije nalaze se u našim rukama. Nakon modela 701, u rukama nam se nalazi Nokia 500. Kao što oznaka pokazuje, radi se o slabijem i jeftinijem bratu koji pripada porodici osvježenih Symbian modela ojačanih 1 Ghz procesorima i softverski nadopunjenih sa Symbian Anna sučeljem. Hoće li hardverska i softverska osvježenja pomoći Fincima da opet zavladaju tržištem jeftinijih pametnih mobitela kojim vladaju Androidi, provjerite u iskustvu korištenja koje donosimo u nastavku testa.

 

KARAKTERISTIKE

 • Dimenzije i težina: 111.3 x 53.8 x 14.1 mm, 93 grama
 • Zaslon: Kapacitivni TFT osjetljiv na dodir, 256K boja, 3.2", 360 x 640 piksela
 • Operativni sustav: Symbian Anna OS
 • Procesor: 1 GHz ARM 11
 • Memorija: 256 MB RAM, 512 MB ROM, 2 GB interne, microSD do 32 GB
 • Multimedija: 3.5 mm audio ulaz, MP3/WAV/еAAC+/WMA, MP4/H.263/H.264
 • Povezivanje: GPRS, EDGE, 3.5G HSDPA 14.4 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth v2.1 A2DP, v2.0 microUSB
 • Fotoaparat: 5.0 MP, 2592х1944 piksela
 • Video snimanje: VGA@15fps
 • GPS prijemnik: A-GPS, Nokia Mape
 • Web pretraživač: WAP 2.0/xHTML, HTML, RSS feeds
 • Baterija: Li-Ion 1110 mAh (BL-4U) 

ZAŠTO KUPITI

 • dodatne maske uređaja u prodajnom paketu
 • baterija
 • napredni oblici povezivanja
 • GPS navigacija uz Nokia mape

ZAŠTO NE KUPITI

 • brzina sučelja
 • internet

 

PREDNOSTI


PRODAJNI PAKET, UREĐAJ, DIZAJN

Uz Nokiju 500 u kutiji ćete pronaći stariji punjač oznake AC-8E, microUSB kabel, slušalice s mikrofonom i tri izmjenjive stražnje maske u svijetloplavoj, bordo i crnoj boji. Nedostatak microSD kartice ovog puta je irelevantan jer uređaj posjeduje 2GB ugrađenog prostora za pohranu podataka. Uzmemo li u obzir cjenovni razred kojem uređaj pripada, oprema je zadovoljavajuća.

Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500

Dizajn uređaja je decentan, pomalo i preozbiljan pa će svijetloplava i bordo stražnja maska djelovati pomalo smiješno jer ukupnom dojmu uređaja crna najbolje pristaje. Iako Nokia 500 neće izazvati burne reakcije kod promatrača, to smatramo pozitivnim jer su Nokijini uređaji vrlo često bili odabir umjerene i ne toliko razigrane klijentele.

Nokia 500 Nokia 500  Nokia 500 Nokia 500

Stražnja strana uređaja je blago zaobljena, a stražnje maske su izrađene od gumirane plastike ugodne na dodir. Zbog navedenog, kao i zbog idealne veličine te težine od 93 grama, uređaj izvrsno leži u ruci. Ispod zaslona se nalaze precizno izrađene tipke za upravljanje pozivima, ugodne na pritisak.

Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500

Na desnom boku uređaja se pak nalazi dvosmjerna tipka za regulaciju glasnoće zvuka i tipka za zaključavanje uređaja. Vrlo je blago izbočena tako da zahtijeva navikavanje. 

Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500 Nokia 500

 

ZASLON

Zaslon je jedan od elemenata ovog uređaja za koji nismo bili sigurni treba li ga staviti u prednosti ili nedostatke, najbolje bi bilo negdje između. Pogledamo li cijenu uređaja, vidjet ćemo da su se negdje morali raditi kompromisi, a zaslon Nokije 500 je upravo to - kompromis. Radi se o pomalo zastarjelom TFT kapacitativnom zaslonu sa 16 milijuna boja, veličine 3.2 inča. Ono što je dobro jest rezolucija koja iznosi 360 x 640 piksela i za usporedbu je u piksel identična broju piksela koji ima Nokia 701 na zaslonu koji je 0,3 inča veće dijagonale.

Nokia 500 menu Nokia 500 menu Nokia 500 menu Nokia 500 menu

No, stariji brat ima LED IPS zaslon koji mu omogućava bolje kuteve vidljivosti i čitljivost pod suncem koji su boljka TFT zaslona. Ipak, zaslon Nokije 500 je prilično svijetao i manje zahtjevnim korisnicima ponudit će dobar prikaz uz prihvatljivu cijenu.

 

BATERIJA

Izdržljivost baterije oduvijek je bila prednost Symbian uređaja pred Androidima, a isto vrijedi i za Nokiju 500. Iako se ne radi o najsnažnijoj bateriji u ponudi, već "tek" o bateriji kapaciteta 1110 mAh, ona je optimalna za ovaj uređaj. Punjenje baterije traje oko sat i dvadeset minuta, a uređaj će pri normalnom korištenju izdržati dva dana, dok će manje aktivni korisnici za punjačem posezati još rijeđe. 

Nokia 500 Nokia 500

 

OPERATIVNI SUSTAV

Iako je o Symbianu i kaskanju istog za konkurencijom napisano na stotine tisuća redaka, mi se nećemo baviti time, nego unaprijeđenjima koja nam donosi Anne. Vizualni identitet je izmijenjen, a tu prvenstveno mislimo na izgled ikona. One sada izgledaju kao da su Nokijine standardne teme doradili dizajneri iz Samsunga koji su dorađivali kućno Android sučelje. Dizajn nam se sam po sebi sviđa, a sviđa nam se i trodjelni početni zaslon kojem kao i do sada na jednostavan način možete dodavati widgete. Odmah u početku ćemo reći da ukoliko vam se ne sviđa Symbian v3, neće vam se sviđati ni Anne jer je pravih promjena malo te biste na tren mogli pomisliti da se radi o nekakvoj softverskoj temi koja je nasnimljena na stari operativni sustav.

Ono što Anne donosi osim kozmetičkih promjena jest unaprijeđeno slanje poruka u obliku konverzacije što eliminira pisanje poruke u posebnom prozoru pa tek onda unos u konverzaciju. Taj postupak je sada pojednostavljen - poruke se pišu u jednom dijelu zaslona, dok se u drugom prikazuje tekst konverzacije.

Nokia 500 menu Nokia 500 menu Nokia 500 menu 

Druga nadogradnja koju donosi Symbian Anne jest unaprijeđena galerija fotografija koja je pregledna i funkcionalna te ljepša od prethodne, no također se radi o "ušminkavanju" softverskog dijela koji ionako nije bio loš.

Treći i najzačajniji napredak u odnosu na loše prethodnike jest internet preglednik. Promatramo li preglednik kao softversko rješenje, a ne kao dio Nokije 500, radi se o velikom koraku naprijed. Osim što izgleda bolje, prikazuje točnije i bolje stranice i po prvi puta surfanje izgleda pristojno. Preglednik ima mogućnost otvaranja više prozora odjednom, navigacija prilikom surfanja je jednostavna, preglednik ima podršku za Flash Lite verzije 4.0, na izbor se nudi pet veličina prikaza slova, integrirana je QWERTZ tipkovnica itd. Popis unaprijeđenja koja donosi novi preglednik je poduži, no ipak nismo uživali kao ni u ostalim unaprijeđenjima koja donosi Anne na Nokiji 500. Razlog tome potražite među nedostacima vezanim uz operativni sustav.

 

SMS, IMENIK, ORGANIZATOR, ALARM, OFFICE, OSTALE INTERNE APLIKACIJE

Prikaz SMS-anja u obliku konverzacije je pregledan, a opet ćemo pohvaliti otvaranje unosa teksta putem QWERTZ tipkovnice u istom prozoru u kojem je prikazana konverzacija.

Poznati imenik s mogućnosti unosa poveće količine podataka o kontaktu, kao i ne baš jednostavnom sinkronizacijom, obavlja svoju osnovnu funkciju vrlo dobro zahvaljujući tražilici kontakata. Ono što nam se još sviđa jest prisutnost smart dialinga kojeg primjerice ne možete pronaći na novijim Sony Ericssonovim uređajima.

Predinstalirani e- mail klijent jedan je od dijelova ovog uređaja u čijem smo korištenju doživjeli zanemarive probleme i kašnjenja, a omogućuje korištenje više računa odjednom na vrlo pregledan način, konkurentan klijentima na Android platformi.

Nokia 500 menu Nokia 500 menu Nokia 500 menu

Symbian kalendar standardna je prednost pred ostalim platformama, prvenstveno zbog preglednosti i jednostavnosti korištenja pomiješane s iznimnim mogućnostima personalizacije. Dodavanje javnih ili privatnih događaja, prilaganje datoteka, podsjetnika i individualizacija istih je mjerilo svih ostalih kalendara, a ostaje vidjeti kakvu će alternativu ponuditi Android 4.0.

Alarm je jednostavan i pregledan te nudi i osnovna podešenja u vidu ponavljanja radnim danima na tjednoj ili dnevnoj bazi, kao i mogućnost promjene tona alarma. Od ostalih predinstaliranih aplikacija treba izdvojiti F- Secure program, čitač ZIP datoteka, Traveler i AccuWeather, dok će oni željni igranja pronaći samo OviMaps Challange.

 

MULTIMEDIJA

Već spomenuti unaprijeđeni preglednik fotografija najsjajnija je točka softverskog dijela multimedije koju pronalazimo na ovom uređaju. Glazbeni svirač i aplikacija FM prijemnika standardno je dobra, ali nije značajnije unaprijeđena te smo na nju već navikli. No, to ne umanjuje činjenicu da se radi o lijepo dizajniranim i funkcionalnim elementima multimedije kojima za dizanje na višu razinu treba tražilica pjesama prisutna na Android uređajima.

Nokia 500 menu

 

POVEZIVANJE, INTERNET

Nokia 500 podržava sve aktualne oblike povezivanja, jedino nam nedostaje mogućnost korištenja uređaja kao mobilnog hot-spota koja je prisutna na gotovo svim novijim Androidima. Što se tiče korištenja interneta, u teoriji bi ono s unaprijeđenim preglednikom i solidnim zaslonom s obzirom na cijenu trebalo biti puno bolje nego što jest. Pohvalan je jedino smjer u kojem Nokia razvija iskustvo korištenja interneta na svojim uređajima.

 

GPS NAVIGACIJA

Jedna od prednosti Nokija koju stalno napominjemo jest GPS navigacija u obliku OviMapsa koji se neprestano razvijaju i nadopunjavaju. Mape su detaljne, navigacija točna, glasovna navigacija pravovremena što ovaj navigacijski paket stavlja na prvo mjesto među mobilnim telefonima, a jedina ozbiljnija konkurencija mu je T-mobileov Wisepilot, dok su Google Mapsi daleko inferiorniji.

NEDOSTACI


UREĐAJ

Kao što je običaj, krećemo od konstrukcijskih nedostataka uređaja u vidu nezaštićenog microUSB utora na vrhu uređaja te ležišta SIM i microSD kartice ispod baterije. Među nedostatke ovog tipa možemo slobodno uvrstiti i nepostojanje zasebne tipke fotoaparata na boku uređaja jer Nokia 500 nije toliko lijep uređaj da bi postojanje iste narušilo njezin izgled. Također, spomenute tipke za regulaciju glasnoće zvuka i zaključavanje uređaja su za naš ukus preblago izbočene, ali to je više stvar osobnih preferencija jer ćete ih bez problema "napipati" u džepu.

Korištena plastika je više-manje solidna, no izrada nije dovoljno precizna. Pritisnete li lagano stražnju masku na području na sredini, oko Nokijinog loga, osjetit ćete i čuti uvijanje koje je iznimno nepoželjno. Mobitel nam na sreću ili žalost čitatelja nije ispao iz ruku pa ne znamo koliko je otporan na padove, no opći dojam je da bi preživio pad na parket bez većih posljedica, dok to ne možemo jamčiti pri padu na beton.

 

OPERATIVNI SUSTAV

Iako je Nokia 500 uređaj nove generacije i iako se Finci hvale 1GHz procesorom, dojma smo da je Nokia 500 najnestabilniji uređaj koji smo imali u rukama u zadnjih godinu dana. Ne znamo u čemu je problem jer sve hardverske brojke u vidu količine RAM-a, ROM-a i brzine procesora izgledaju solidno s obzirom da se radi o entry level pametnom mobitelu. No, kada ga uključite, sva unaprijeđenja koja donosi Anne padaju u vodu.

Najveće promjene na bolje doživio je internet preglednik koji stvarno zaslužuje pohvale, no korištenje istog gotovo je smanjeno na same osnove upotrebljivosti. Pri "skrolanju" stranice vidljivo je "boranje" sadržaja, a nakon desetak minuta aktivnog surfanja obično dolazi do iznimnog kašnjenja softvera za vašim odabirima. Na primjer, odlučite u traku s adresom stranice upisati novo odredište pa izbrišete sadašnju adresu, ali se ništa ne događa. Možete nastaviti manijakalno pritiskati tipku za brisanje, ali uređaj će vaš odabir registrirati tek za 30-ak sekundi. Kada mu opterećenje postane preveliko, zaslon uređaja će se zacrniti i automatski ugasiti. Mislili smo da se radi o problemu koji je posljedica multitaskinga ili prevelike količine sadržaja na učitanoj web stranici, no i pri samo dvije aktivne aplikacije i pregledavanju zero Facebooka događale su nam se iste stvari.

Ostavimo li po strani korištenje interneta, operativni sustav sam po sebi nije optimiziran te izgleda da je Anne prevelik zalogaj za ovaj uređaj. Od izmjene početnih zaslona do korištenja fotoaparata, 95% vremena ćete osjećati zastoje i trzavice, a na restartanje uređaja trebate pristati odmah pri kupovini uređaja. Također, česta je situacija da ćete  primjerice u upravitelju zadacima morati pozatvarati otvorene programe kako biste mogli koristiti fotoaparat jer se u protivnom ispisuje poruka da uređaj nema dovoljno memorije. Sve u svemu, svi pozitivni napretci koje donosi Anne padaju u sjenu slabe funkcionalnosti i stabilnosti uređaja.

 

VIRTUALNA TIPKOVNICA

Ako eliminiramo zastarjeli zaslon kao nedostatak opravdan cijenom, isto možemo reći i za skromnu veličinu od 3,2 inča. Ono što ne možemo opravdati je problematična QWERTZ tipkovnica čiju smo integraciju u SMS konverzacije i Internet preglednik pohvalili. Ono što nije pohvalno kod nje je njena veličina, tj. slova su jednostavno premalena i prezbijena u portretnom modu te će vam se iznimno često događati da pritisnete krivo slovo, a to popilično iritira. Prelaskom u pejzažni način rada stvari se donekle popravljaju te se u tom slučaju tipkovnica pokazala dovoljno preciznom. Kao i ostatak uređaja, tipkovnica nije imuna na zastoje u radu. U nekim slučajevima kada pritisnete na polje za unos teksta, tipkovnica vam se neće pokazati te je potrebno u upravitelju zadacima zatvoriti sve aplikacije osim one koju trenutno koristite. Ukoliko vam je tipkovnica prikazana na zaslonu, ali ne reagira na odabir, jedino što vam preostaje jest čekanje ili ponovno pokretanje uređaja.

 

KAMERA, OSTALE APLIKACIJE, DRUŠTVENE MREŽE

Ugrađena kamera jedan je od slabijih dijelova uređaja. Iako su fotografije snimljene fotoaparatom rezolucije 5 megapiksela i fiksnim fokusom prihvatljive uzmemo li u obzir cjenovni rang uređaja, nismo ih uvrstili među prednosti jer su generalno gledane loše gotovo u svakoj situaciji osim trenutaka s puno svjetlosti. Ovakvoj ocjeni pridonijela je i činjenica da se radi fotoaparatu bez bljeskalice. Još slabije od fotografskih su mogućnosti snimanja video isječaka u VGA rezoluciji pri 15 sličica u sekundi. Ovakve su brojke prilično razočaravajuće čak i za najniži cjenovni rang pametnih mobitela.

 

 

Popisu aplikacija se uvijek mnogo toga može zamjeriti jer se radi o individualnim potrebama korisnika, ali mi mu zamjeramo nemogućnost čitanja Office datoteka jer ne postoji predinstalirani program te namjene.

Pristup društvenim mrežama preko Nokia računa nezgrapno je rješenje i lošije od konkurentskih pa se nadamo da će ga u skoroj budućnosti Nokia promijeniti.

 

ZAKLJUČAK

Nokia 500 trebala je biti nova uzdanica finskog proizvođača u iznimno popularnom segmentu jeftinijih pametnih mobitela kojim vladaju Androidi, prvenstveno Samsungovi i LG-jevi. Najviše nade se pri tome polagalo u gigahercni procesor i Anne nadogradnju Symbiana. Međutim, gigahercni procesor nije pružio doprinos boljim performansama uređaja koji je i dalje jako nestabilan (čak možda i više nego prije), dok oni koji ne vole Symbianovu hijerarhiju neće zbog Anne zavoljeti ovu platformu.

Nakon korištenja uređaja imamo dojam kao da nam je u rukama bila "beta" verzija uređaja koji ima potencijala, barem do Belle nadogradnje Symbiana koja se očekuje krajem godine i koja bi donekle trebala popraviti stvari. Ili se mi bar tome nadamo. Uz to, mnogo ovisi i o cijeni ovog uređaja koja nije definirana. Ukoliko Nokia 500 bude povoljna, sve kritike past će u vodu, usporedno s očekivanjima od brzine sučelja.

OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Nokia 500
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
 • Ergonomija, dizajn i kvaliteta izrade
  7
 • Zaslon i tipkovnica
  6
 • Baterija
  8
 • Operativni sustav i jednostavnost korištenja
  4
 • Tehnička osnovica
  6
 • Kamera
  3
 • Povezivost, memorija i multimedija
  6
 • Navigacija
  8
Ukupna ocjena
6
Gdje kupiti
Uređaj je zastario
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.