Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
<dl><dt class="news-info"><strong>&nbsp;</strong><a href="http://www.usporedi.hr/repository/20111130173224mario.jpg" target="_blank"><img src="http://www.usporedi.hr/repository/20111130173248mario-.jpg" border="0" height="28" align="left" /></a><strong>Testira: </strong>Mario Milijević&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; |&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <a href="http://www.usporedi.hr/katalog/mobiteli/nokia/n9-00-136801" target="_blank">Nokiju N9</a> ustupila <strong>Nokia Hrvatska</strong> (<a href="http://www.nokia.com.hr/" target="_blank">www.nokia.com.hr</a>)<strong><br /></strong></dt></dl>
9.1.2012.
Nokia N9 (zaključni test MeeGo sučelja)
Volimo
Ne volimo
Nakon vijesti da ću svoj Apple iPhone 4S zamijeniti Nokijom N9 (1) te prvih iskustava (2), prošla su dva mjeseca svakodnevnog druženja s Nokijom N9. Svakako mogu zaključiti kako je riječ o jedinstvenom "pametnom telefonu" namijenjenom urbanoj ekipi koja se želi razlikovati od mase.

UVOD

Prije gotovo dva mjeseca, dobio sam na korištenje Nokiju N9 koju pokreće novi MeeGo operativni sustav. Iako je Apple iPhone 4s kojeg inače koristim po mom mišljenju napredniji uređaj na tržištu, Nokia N9 je pokazala svoje prednosti s novim MeeGo OS-om. Prostora za napredak svakako ima (op.a. uostalom, jednako kao što ga je imao i iPhone 3G, 3Gs...) i bio bih jako sretan kad bi "projekt MeeGo" zaživio.

Odluka da se u naredne modele stavi Windows Mobile operativni sustav, zapravo i nije toliko daleka od ovog koncepta po pitanju uporabljivosti. Jedina razlika je što će Windows Mobile biti "zatvoreno" sučelje, kao i Apple iOS. Jedina i velika razlika.


Nokia N9 službene fotografije

 

KARAKTERISTIKE

 • Dimenzije i težina: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm, 135 grama
 • Zaslon: Kapacitivni AMOLED zaslon osjetljiv na dodir, 3.9", Gorilla Glass, 480 x 854 piksela
 • Operativni sustav: MeeGo OS, v1.2 Harmattan
 • Procesor: 1GHz Cortex A8 CPU, PowerVR SGX530 GPU, TI OMAP 3630 čipset
 • Memorija: 1 GB RAM, 16 / 64 GB interne
 • Multimedija: 3.5 mm utor za slušalice, MP3/WAV/eAAC+/WMA/FLAC, MP4/H.264/H.263/WMV
 • Povezivanje: 3.5G HSDPA 14.4 Mbps; HSUPA, 5.7 Mbps, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v2.1 +A2DP, EDR
 • Fotoaparat: 8.0 MP, 3264x2448 piksela, Carl Zeiss optika, autofokus, dual LED bljeskalica
 • Video snimanje: 720p@30fps
 • Web pretraživač: WAP 2.0/xHTML, HTML, RSS feeds
 • Baterija: Li-Ion 1450 mAh (BV-5JW) 

ZAŠTO KUPITI

 • jedinstveni operativni sustav MeeGo
 • jednostavnost korištenja
 • brzina odaziva sučelja
 • jednostavnost i logičnost korištenja
 • izgled samog izbornika na "crnom" zaslonu
 • odlična zamjena za postojeće operativne sustave 
 • jednostavne i odlične multimedijske mogućnosti
 • napredna NFC tehnologija "budućnosti"
 • predinstalirani zvukovi i melodije (novi Nokia Tune, fenomenalna budilica...)
 • GPS navigacija i jednostavno sučelje

ZAŠTO NE KUPITI

 • dostupan sadržaj Store-a, trgovine aplikacijama
 • osrednje slušalice u prodajnom paketu
 • nema smart dial funkcije
 • nema bočne tipke za kameru

INOVATIVNOST MEEGO SUČELJA

Aktualna verzija novog MeeGo operativnog sustava zove se 1.2 Harmattan. Sam MeeGo je namijenjen širokom krugu korisnika, ali će ipak najbolje odgovarati svima onima koji se žele izdvajati iz mase i biti drugačiji od drugih, kao što su to mogli biti s prvim modelima iPhonea, dok ih nisu imali svi, od školaraca, profesora, radnika, menadžera i direktora...

Nokia N9 sučelje
"izbornik" Nokije N9, bolje reći drugi početni zaslon

Dok je uređaj zaključan (odnosno u stand by načinu rada) na crnom zaslonu se prikazuje vrijeme što je vrlo praktična prednost naspram iOS uređaja koji takvu mogućnost nemaju. Nakon otključavanja uređaja pritiskom na odgovarajuću tipku (na desnoj bočnoj strani, ispod tipki za kotrolu glasnoće zvuka) otvara se wallpaper s pozadinom koju je moguće mijenjati. Isto tako, Nokiju N9 moguće je "probuditi" i dvostrukim klikom po zaslonu što je također izuzetno praktično i korisno (tu opciju moguće je i deaktivirati).

Nokia N9 sučeljeNokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Zaključan zaslon, prvi feed s novostima i notifikacije s vrha zaslona

Bojao sam se da će se uređaj samovoljno otključavati dok mi je u džepu, no to se nijednom nije dogodilo. Iz bilo kojeg dijela izbornika, laganim dodirom "statusne trake" moguće je otvoriti i prikazati profile zvonjave (silent, beep i ringing), traku za kontrolu glasnoće zvuka, upravljanje povezivanjem s internetom, bluetooth i upravljanje aktivnim računima za korištenje određenih online chat servisa (Facebook, Gmail i slično). Jednako kao što to nude i Android OS, a odnedavno i Apple iOS.

MeeGo raspolaže sa tri početna zaslona. Nakon prvog koji prikazuje feed sa svim događanjima/notifikacijama (poruke, pozivi, kalendar Storea>, Facebook, RSS. kanali..), pomicanjem ulijevo ili udesno dolazimo do zaslona koji prikazuje sve aplikacje. Dakle, nešto slično kao izbornik na Windows Phoneu, na kojem možete raspoređivati aplikacije redoslijedom kojim želite, iako puno uporabljivije od Microsoftove platforme.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Najbolje rješen multitasking na mobitelu

Treći zaslon prikazuje sve aktivne aplikacije koje koristimo. Ovaj zaslon dio je dosta dobro razrađenog multitasking sustava u kojem je moguće ponovno otvaranje aktivne aplikacije i naizmjenično prebacivanje između aplikacija. 

U početku je sustav zbunjujuć jer se prelistavanje odvija samo kada prstom prelazite od samog ruba do ruba zaslona. Ipak, nakon samo par dana korištenja, toliko sam se sprijateljio sam se s ovakvom logikom da mi se u konačnici stvar svidjela kao vrlo praktična i jednostavna. Dapače, vraćanje na iPhone uzrokovalo je da radim poteze prstom preko zaslona koje sam radio na N9.

Odaziv je vrlo dobar, osim nekoliko trenutaka koliko mu je potrebno da "dođe k sebi" nakon uključivanja uređaja. Najviše hvale zaslužuje zaslon koji svaki dio sustava prikazuje vrlo lijepo, bez pretjeranih detalja i dodataka koji mogu zbunjivati tako da je upravljanje samim uređajem jednostavno i svedeno na "osnovno", u najpozitivnijem smislu. U tom segmentu vidljiva je Appleova logika jednostavnosti, stoga je usporedno s Androidom MeeGo daleko jednostavniji i pregledniji sustav. Nisam siguran hoće li mi se predbaciti subjektivnost, no teško je ostati ravnodušan kad nakon toliko godina ponovno koristite uređaj koji budi toliko osjećaja. Imam dojam kao da sam ponovno sreo dobrog znanca iz djetinjstva. 

 

PREDINSTALIRANE APLIKACIJE, ORGANIZATOR

Što se tiče predinstaliranih aplikacija, MeeGo pruža sve ono što pružaju i drugi pa čak i još malo više. Iako je instalirane aplikacije moguće organizirati prema vlastitom nahođenju, za to nema potrebe jer su već logično raspoređene. Kalendar je jednostavan i pregledan kao i na Apple iOS-u, bez previše nepotrebnih dodataka koji zbunjuju i ometaju rad.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Estetski vrlo privlačan kalendar

Unos događaja je još jednostavniji i svakako za pohvalu. Uz vrijeme i datum, moguće je unijeti i zabilješku te odrediti trajanje tijekom čitavog dana, a isto tako dodati i lokaciju. Dostupne su i opcije sinkronizacije unosa iz kalendara te pregled po danima i pregled svih unosa.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Inovativan način određivanja vremena na alarmu

Alarm je smješten u aplikaciji Vrijeme izuzetno preglednog sučelja. Moguć je unos velikog broja alarma uz mogućnost odgode zvonjave, dodavanje različitih tonova upozorenja i mogućnost odabira ponavljanja u danima u tjednu prema vlastitom izboru. Najbolje su melodije alarma koje nenadano, ali ipak uvjerljivo bude!

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Čitač Office dokumenata i Notes

Što se tiče obrade i pregledavanja dokumenata, od predinstaliranih aplikacija dostupna je jedino aplikacija za pregledavanje dokumenata (Documents) koja svoj posao obavlja solidno, no za uređivanje dokumenata potrebno je zaviriti u Store (trgovinu aplikacijama). Svakako bih još izdvojio aplikaciju za traženje WiFi hotspotova, zatim vrlo jednostavnu i korisnu aplikaciju za stvaranje kratkih bilješki te aplikaciju za upravljanje korisničkim računima

 

POZIVI, IMENIK, SMS PORUKE

Najvažnije funkcije pametnog mobitela su ipak pozivi i slanje SMS-ova. U konačnici, to je primarna i najvažnija mogućnost mobitela. Imeniku je moguće pristupiti na dva načina - ulaskom u aplikaciju Imenik i ulaskom u aplikaciju Phone koja omogućava biranje i pozivanje brojeva. U Imeniku se nalazi lista unesenih kontakata čije je pretraživanje maksimalno olakšano jer su na desnom dijelu zaslona slova abecede, a dostpna je i tražilica. Nedostaje tako jedino smart dial funkcija koja je zbog jednostavnosti listanja ipak zanemariva naspram Android OS-a. Kontakte je moguće sinkronizirati s različitim računima kao što je primjerice Google ili Facebook.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Dialer, pozivi i imenik

Dialer za pozivanje je pregledna i ugodna za korištenje, brojevi su dovoljno veliki i razmaknuti.

Virtualna tipkovnica je relativno "stisnuta" i više podsjeća na tipkovnicu koja je dostupna na Android uređajima nego onu na iOS uređajima. Sve poruke primljene kroz Message aplikaciju pohranjuju se i prikazuju u obliku konverzacije.


Virtualna tipkovnica u horizontalnom modu

Nokia N9 ima vrlo razvijen i napredan sustav za slanje poruka pa tako i SMS-ova. Aplikacija Message može objedinjavati sve unesene račune (Facebook, Gmail i dr.) te na taj način sve vaše poruke i sve konverzacije drži preglednima i dostupnima na jednom mjestu, iako je tu opciju moguće isključiti pa se prikazuju samo SMS poruke.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
SMS poruke i postavke prikaza poruka

 

MULTIMEDIJA, GLAZBA

Nokia N9 itekako prati trendove i po pitanju multimedije. Glazba, fotografije i video sadržaj su odijeljeni te je svakom sadržaju moguće pristupiti putem zasebne aplikacije iz glavnog izbornika. Što se tiče fotografija, omogućeno je pregledavanje, uređivanje i razmjena fotografija na vrlo intuitivan način.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Multimedijska galerija

Samo pregledavanje fotki funkcionira lijepo i bez "cimanja" koje smo znali viđati u određenim verzijama Androida i Windows Phonea ili Symbian Nokijama. Dostupne su i funkcije automatskog uređivanja fotografije, zakretanje, upravljanje oštrinom i kontrastom, cropanje, redukcija crvenih očiju, horiznotalni i vertikalni flip te upravljanje veličinom same fotografije. Razmjena je omogućena putem Facebook profila, MMS poruke, e-mail poruke, bluetootha te NFC tehnologije koju nažalost nisam mogao testirati zbog nepoznavanja vlasnika još jednog uređaja s tom tehnologijom.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Glazbeni player

Što se glazbenog playera tiče, njegovo sučelje je nešto šarenije i privlačnije, iako je jednostavnost galerije fotografija zasigurno veliki plus. Glazbeni player omogućava preslušavanje pjesama po izvođačima, albumima, playlistama i pjesmama. Svaku od pohranjenih pjesama moguće je postaviti kao zvuk dolaznog poziva, a prebacivanje glazbenog sadržaja na uređaj omogućeno je putem priloženog kabela ili bluetootha brzinom od oko 200 KB/s. Dok se nalazite u playeru, pjesmu je moguće pokrenuti ili zaustaviti dodirom na bilo koji dio zaslona.

Što se zvuka tiče, zvučnik Nokije N9 dovoljno je glasan, no rekao bih da je iPhone 4s glasniji i da je sama reprodukcija kvalitetnija. Nokia N9 nešto je "skromnija" kada je riječ o niskim tonovima, osobito basu. Za vrijeme reprodukcije pjesme, upravljanje je dostupno i putem prvog aktivnog zaslona nakon "buđenja" uređaja iz stand by načina rada.

 

KAMERA

Nokia N9 ima 8mpx kameru koju prati dvostruka LED bljeskalica i mnogo mogućnosti oko postavljanja i namještanja kamere. Uređaj također posjeduje prednju kameru za video pozive, no sad ću se fokusirati na glavnu, stražnju kameru. Omogućeno je namještanje scene, bljeskalice, balansa bjeline, filtera, osjetljivosti svjetla, formata 16:9, 4:3 i 3:2, a ovisno o tome i rezolucije od 3mpx do 8mpx. Standard od 16:9 omogućava hvatanje fotografija u maksimalnih 7mpx. Dostupna je i opcija prepoznavanja lica te geotagovi i korištenje GPS-a.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Sučelje kamere i posebna aplikacija sa Storea za sučelje napredne kamere

Što se tiče namještanja scene, dostupni su automatski način, macro, landscape, portret, noćni način i scene u pokretu. Samo sučelje je gotovo identično kao i na iPhoneu što gore navedene mogućnosti Nokiju N9 dovodi u laganu prednost. Brzina kojom Nokia N9 "hvata" fotke je fenomenalna, bez ikakvog "blesiranja" - sigurno vam se neće dogoditi da nešto ne uhvatite, odnosno da vam nešto promakne. Ipak, problem bi mogao nastati ukoliko je baterija uređaja pri kraju jer Nokia N9 tada neće pokretati kameru.

Kvaliteta fotografija je solidna. Iako Nokia N9 posjeduje napredne opcije koje iPhone nema, fotke uhvaćene kamerom iPhonea 4s su jasnije i detaljnije, osobito ako pokrenete HDR.

PRIMJERI FOTOGRAFIJA s NOKIJE N9 (automatske postavke):

ISO 141, F2.20, 1/48

ISO 100, F2.20, 1/1000

ISO 186, F2.20, 1/30

Što se tiče video kamere, podržan je HD 720p s 30 sličica u sekundi (720p@30fps) i u tom smislu Nokia N9 pomalo kaska za konkurencijom top modela koja već nudi video zapise u FullHD kvaliteti (1080p). Pohranjenim fotkama i video zapisima moguće je pristupiti i iz same aplikacije kamere, identično kao i na iPhoneu 4s.

 

 

Rekao bih da je automatski način izbora scene možda najpraktičniji i najugodniji za korištenje jer primjerice macro ponekad ne izoštri objekt dovoljno pa fotografije ostaju mutne. Također mi se čini da su neke fotke u uvjetima dovoljnog osvjetljenja pretamne. Kako god bilo, brzina sučelja kamere je fenomenalna i to je ono što me u potpunosti oduševilo. Iako u većini testova dostupnih na internetu iPhone 4s odnosi pobjedu, da me netko pita i da se moram odlučiti, rekao bih da je Nokia N9 brža.

 

POVEZIVANJE, INTERNET

Surfanje internetom je solidno uz ugodan preglednik koji funkcionira dobro. Safari i dalje ostaje moj favorit, no Nokija se s modelom N9 dovoljno približila iPhoneu i na taj način uvelike nadmašila surfanje Androidom. Za razliku od većine uređaja pogonjenih Androidom koji znaju "štucati", ovaj uređaj ne zastajkuje pa je korištenje preglednika glatko i jednostavno. Dok je spojena na bežičnu kućnu mrežu, Nokia N9 otvara sadržaj prosječne stranice za otprilike 8 sekundi, dok je iPhoneu 4s potrebno oko 7 sekundi što je neznatna razlika. 

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje

Oni koji su ovisni o Facebooku ili Twitteru ne moraju se brinuti da će ostati "kratkih rukava". Nokia N9 dolazi s predinstaliranom podrškom za oba servisa, a dakako podržava i megapopularni YouTube. Facebook aplikacija se povezuje s čitavim MeeGo sustavom tako da nije potrebno ulaženje u samu aplikaciju, već je komunikacija omogućena putem aplikacije Poruke u kojoj su objedinjeni svi servisi namijenjeni za komuniciranje.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje

YouTube aplikacija više podsjeća na pohranjeni bookmark ili prečac u pregledniku, nego na standardnu mobilnu aplikaciju. Otvarenjem te aplikacije otvara se sučelje nalik internetskom pregledniku s već unesenom adresom YouTubea u obliku m.youtube.com. Postavljanje vlastitih video clipova je izostavljeno, a sama brzina pokretanja videa je ispod očekivane razine. Isto tako, kvaliteta zvuka prilikom reprodukcije sadržaja nije me oduševila. 

 

GPS NAVIGACIJA

S obzirom na predinstalirane aplikacije, MeeGo se ne razlikuje previše od ostalih uređaja osim u segmentu navigacije, jer s njim dolaze i Nokia Maps potpuno besplatno. Ono što bih posebno izdvojio je mogućnost turn by turn navođenja uz glasovnu podršku kroz aplikaciju Drive čije je korištenje fenomenalno.

Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje Nokia N9 sučelje
Potpuna GPS navigacija jedna je od najvećih prednosti Nokia mobitela

Upute su jednostavne i precizne, a grafička podrška odlična i zaista ugodna oku. Pokretanje same navigacije traje manje od minute što je jedna od najbržih navigacija koje sam imao prilike koristiti. Konkurencija u ovom segmentu kaska za Nokijom, i kako mi se čini, taj segment potencijalni je adut ovog proizvođača. No, za korištenje aplikacije Drive potreban je aktivan Nokia račun uz napomenu da aplikacija ne koristi dodatni podatkovni promet. Aplikacija Drive prikazuje mape u 2D, 3D i satelitskom prikazu.

Omogućen je i noćni prikaz kako ne bi došlo do velikog napora za oči. Izbor jezika za glasovno upravljanje je iznimno velik, a što je najbitnije, podržan je i hrvatski jezik. Kako ne biste opteretili svoj uređaj nepotrebnim podacima, moguće je instalirati svaki jezik pojedinačno što je vrlo pohvalno. Same upute su vrlo precizne i dosta točne uz mogućnost traženja i alternativnih ruta. Sama preciznost GPS pozicioniranja ponekad ima odstupanja do nekoliko desetaka metara, ali to nije pravilo.

 

ZAKLJUČAK

Kada bih morao birati između Androida i Windows Phonea ili MeeGo operativnog sustava, sigurno bih odabrao MeeGo zbog ponuđenih opcija i neograničenosti sučelja, estetskog dojma i inovativnosti jednostavnog korištenja. Ako postoji još neka dvojba, kada bi se popravila situacija oko Storea i kada bi on bio sličniji (po sadržaju prije svega) Androidovom Marketu ili Appleovom AppStoreu, svaka nedoumica bi nestala u usporedbi s Apple iOS-om, jer N9 ima osbonost koji je iPhone izgubio. Dapače, tu je i NFC tehnologija koja je izuzetno futuristička, a opet praktična.

Ukupno, Nokia N9 je jednostavna, dobrih gabarita i nije pretjerano teška. Baterija solidno obavlja svoj posao, a kućište je vrhunski izrađeno od kvalitetnih materijala, uz odličnu završnu obradu (vijci nisu vidljivi nigdje na kućištu). U svim svojim nedostacima i potencijalnim prednostima, Nokia N9 iskače iz konkurencije baš po MeeGo operativnom sustavu koji je jedinstven i koji je, s obzirom da je izašao nekoliko godina nakon iOSa i Androida, pokupio najbolje od oba i dodao neka jedinstvena rješenja. Ako se prisjetim Nokije nekad i ako je promatram kroz prizmu N9 modela, mogao bih zaključiti kako je N9 u kombinaciji s MeeGoom odličan smjer u kojem bi ovaj finski proizvođač trebao krenuti i poraditi na daljnjem razvoju. Dvojbe oko toga da li je nešto ukradeno s drugog sučelja nema, jer je i sam Steve Jobs citirajući slavnog Pabla Picassa izjavio: "Dobri umjetnici kopiraju, vrhunski kradu".

U svakom slučaju, ako želite biti drugačiji i ako želite da na stolu u kafiću osim vas nitko nema isti uređaj kao i vi, Nokia N9 je vaš izbor. Jer osim inovativnog koncepta i jednostavnosti, još više do izražaja dolazi crni gorilla zaslon sa zaobljenim rubovima. Definitivno najkul mobitel u posljednjih godinu dana i pravo osvježenje za ljubitelje ovog finskog proizvođača.

OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Nokia N9
 • Dimenzije:
  116.5 x 61.2 x 12.1 mm
 • Težina:
  135 grama
 • Dijagonala i rezolucija:
  3.9 inča, 480x854
 • Gustoća piksela:
  251 ppi
 • Kapacitet i tip:
  Li-Ion 1450 mAh
 • Trajanje (pripravnost; razgovor):
  450h; 7h
 • Inačica (dorada):
  v1.2 Harmattan
 • Čipset:
  TI OMAP 3630
 • Procesor:
  1 GHz Cortex A8
 • Radna memorija:
  1 GB RAM
 • Grafički čip:
  PowerVR SGX530
 • Prednja kamera:
  Da
 • Ugrađena memorija:
  16/64 GB
 • Zvučnik:
  Dolby Mobile poboljšanje zvuka
 • GPS modul:
  Da
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
 • Ergonomija, dizajn i kvaliteta izrade
  10
 • Zaslon i tipkovnica
  9
 • Baterija
  8
 • Operativni sustav i jednostavnost korištenja
  10
 • Tehnička osnovica
  7
 • Kamera
  8
 • Povezivost, memorija i multimedija
  8
 • Navigacija
  9
Ukupna ocjena
8,6
Gdje kupiti
Uređaj je zastario
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.