Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
<strong>Autor</strong>: Matko Pecotić&nbsp; <strong>Fotografije</strong>: Usporedi.hr
26.1.2010.
HTC HD2 detaljan test
Volimo
Ne volimo
Na test smo dobili jedan od najzanimljivijih uređaja koji je stigao u trgovine u prvom kvartalu 2010. HTC HD2 uz najnaprednije karakteristike ima rekordno velik ekran od 4.3" uz 1 GHz procesor i čak 448 MB RAM-a.


1. Uvod


Sa cijenom od oko 4.500 kuna HTC HD2 pripada kategoriji pametnih telefona pristupačne cijene. Ne možemo reći da je preskup obzirom da je njegov prethodnik (HTC Touch HD) u slobodnoj prodaji pred godinu dana stajao tisuću kuna više. Naspram iPhone-a 3Gs, doima se spektakularno povoljan, dok je od kakve-takve konkurecnije, povoljniji jedino Samsung I8000 Omnia2 (3.900 kn).


Oni koji traže telefon ovakvih karakteristika, zasigurno će baciti oko i na Sony Ericsson X10 (Android OS) koji smo na jednom predstavljanju već kratko isprobali, a zatim i na Motorolu Milestone (Android OS). Za oba uređaja već sad možemo najaviti detaljne testove.


HTC HD2- sličan prethodniku; HTC-u Touch HD

Ako ste vlasnik HTC-a Touch HD, možemo vam odmah na početku reći da je njegov nasljednik znatno dorađeniji. Ekran bolje reagira na dodir, dok je fizički povećan na 4.3" (10.9 cm dijagonale) što ne ide na uštrb korištenja u ruci, te novo (6.1 naspram 6.5) sučelje s novim 1 GHz procesorom radi puno brže.


HTC HD2 u usporedbi sa Apple iPhone-om 3Gs i Nokijom N900

Od indirektnih konkurenata, tu je i Nokia N900 s Maemo5 sučeljem, iako se uvelike razlikuje po tipu kućišta - N900 ima ugrađenu kliznu tipkovnicu. 

 

KARAKTERISTIKE

 • Mreža: HSDPA / GSM / 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100
 • Dimenzije i težina: 120.5 x 67 x 11 mm; 157 grama 
 • Zaslon: Kapacitivni TFT, 256K boja, 480x800 piksela, 4.3" 
 • Procesor i memorija: Qualcomm Snapdragon QSD2850 1 GHz processor; 448 MB RAM, 512 MB ROM 
 • Podržani audio i video formati: MP3/WAV/WMA/eAAC+; AVI/DivX/XviD
 • OS: Microsoft Windows Mobile 6.5 Professional 
 • Povezivanje: GPRS, EDGE, HSDPA, 7.2 Mbps; Wi-Fi 802.11 b/g, Wi-Fi router
 • Kamera: 5 MP, 2592 x 1944 piksela, autofokus, LED bljeskalica 
 • Preglednik: WAP 2.0/xHTML, HTML 
 • GPS: A-GPS, Google Mape
 • Baterija: Li-Ion 1230 mAh

PREDNOSTI

 • konstrukcija i kvaliteta izrade kućišta
 • veličina ekrana i kvaliteta prikaza
 • dorađenost sučelja, 1 Ghz procesor i radna memorija
 • Microsoft Office Mobile (moguće uređivati dokumente)
 • daljinske tipke za glazbu na slušalicama

NEDOSTACI

 • samo jedna bočna tipka (za podešavanje glasnoće)
 • mala interna memorija
 • micro SD kartica ispod nepristupačnog poklopca baterije

2. Kutija, oprema, uređaj

 

Kutija u kojoj nam je stigao HTC HD2 je slična originalnoj. Malena je i kompaktna. Unutra se, pored uređaja i baterije, nalaze slušalice s daljinskim kontrolama za glazbu te USB kabel koji ujedno služi i kao nastavak na strujni konektor.

U Vipnetu uz uređaj dobivate i kožnu torbicu (futrolu) te 2GB microSD memorijsku karticu što nije dovoljno za ozbiljnije korisnike, ali je bolje nego da uređaj (inače oskudan internom memorijom) dolazi bez nje.

Nema stolnog punjača, no nećemo biti previše zahtjevni. Pakiranje je sasvim zadovoljavajuće.

UREĐAJ, DIZAJN

Iako poprilično velikih dimenzija, HTC HD2 je tanak i dobro leži u ruci - što nas je iznenadilo. Ekran ide gotovo do samog ruba uređaja, dok se na dnu ispod zaslona nalazi pet manjih tipki.

Dizajn je klasičan, oku ugodan. Najviše veseli činjenica da je kućište obrubljeno kvalitetnom gumom. Stražni poklopac baterije je metalan. Veliki zaslon je donekle otporan na otiske prstiju, a nadamo se i na moguće ogrebotine.

Jedini problem koji vidimo je preizbočena stražnja kamera, pa su moguće ćešće ogrebotine uslijed nepažljivog odlaganja HTC-a po različitim površinama.

 

Fizičke tipke ispod zaslona su precizne za pritisak, dobro su razmještene, no nalazimo dva problema. Prvi je taj što se njihovo osvjetljenje gasi dok koristite ekran na dodir (bez obzira na senzor osvjetljenja vaše okoline), pa je potrebno vrijeme navikavanja na to gdje se koja od tih tipki nalazi.

Drugi problem je činjenica da iste funkcije koje nude te fizičke tipke, nalazimo fiksno postavljene na ekranu, što znači da postoji dvostruka navigacija za neke funkcije. Nepotrebno.

Na lijevoj i desnoj strani uređaja nedostaje bočnih tipki, što je bio nedostatak i kod prethodnog (Touch HD) modela. Ovo smatramo povećim nedostatkom obzirom na brojnost funkcija koje HTC HD2 nudi, te činjenice da ne postoji fizička tipkovnica i da su tipke ispod ekrana natrpane.

 

Tako jedino s lijeve strane postoji tipka za podešavanje glasnoće. Dobro je izbočena i ugodna za pritisak.

Ekran nudi izvrstan prikaz 480x800 piksela na 4.3" dijagonale iliti rekordno velikih 10,9 centimetara. Na otvorenom, pri jakom suncu vidljivost je sasvim solidna, iako iPhone 3Gs ima bolji prikaz u takvim uvjetima.

Kada se napokon prvi puta prikaže početni zaslon, teško da ćete ostati ravnodušni. Prikaz je zaista fenomenalan, a osjetljivost na dodir radi zaista glatko, posebice ako dodirnu tehnologiju usporedimo s prethodnikom HTC-om Touch HD.  


Stražnji poklopac
je malo teže podignuti od prve. Doima nam se čvrsto uglavljen, iako je pri slučajnom padu na pod izletio s uređaja zajedno s baterijom.


1230mAh snažna baterija trajati će dva do tri dana uz aktivnije korištenje, što je sasvim solidan rezultat na koji nemamo prigovora. 

Utor za memorijsku karticu se fizički nalazi blizu ruba uređaja, pa je čudno zašto ne postoji vanjski otvor za nju - utoru možete pristupiti samo nakon dizanja poklopca baterije.

Na vrhu uređaja nema nikakvih tipki ili konektora. 3.5 mm konektor za slušalice se nalazi na dnu, a pored njega je micro USB konektor za punjač.

Korisnički bi bilo praktičnije da se tipka za zaključavanje zaslona nalazi pri vrhu desne strane ili na samom vrhu uređaja, no očito je da inžinjerima to bilo nemoguće za izvesti.
 

3. Sučelje, imenik, poruke, pozivi...

 

WINDOWS MOBILE 6.5 SUČELJE

Nakon Samsunga I8000 Omnia2, ovo je drugi mobitel s ugrađenim Windows Mobile 6.5 sučeljem koji je stigao na naš detaljan test. Kao i Samsung, HTC je poprilično dobro doradio sučelje sa svojim HTC Sense dodacima (prijašnji "HTC TouchFlo"), pa je sučelje oku vrlo ugodno i pregledno.

Multitasking funkcionira zadovoljavajuće. Pri istodobnom korištenju pet ili šest aplikacija, HTC HD2 gotovo i da nije usporavao. Na našim prikazima ekrana je engleski izbornik, iako smo na samom kraju testa u postavkama pronašli i hrvatski izbornik, što je za svaku pohvalu.


Početni zaslon i njegove opcije

Prilikom prve aktivacije uređaja, kratko i jednostavno možete postaviti preferiranu bežičnu (WLAN) mrežu, e-mail korisničke pretnice, Facebook i slične servise. Praktično.

Početni zaslon uređaja može biti u temi Weather ili Animated. Kod teme s vremenskom prognozom, kroz početni zaslon prolaze oblaci, sunce ili kiša - ovisno kakvo je vrijeme prognozirano na aplikaciji za prognozu. U animiranoj temi postoje tri predinstalirana vizuala koje su iznimno privlačna (slike gore).

  
Windows Start meni

Preko Windows Start izbornika (prikaz gore) u File Exploreru možete pregledavati datoteke kao na računalu. Start izbornik je vrlo pregledan, ikone su velike, a kretanje prstima po izborniku ide vrlo glatko. 


Informacije o uređaju - radna memorija, procesor, status baterije

 

 

Na početnom zaslonu, kao i kod TouchFlo-a, postavljena je traka s izbornikom ikona. Vizualno je lijepo dorađena, a sami možete uređivati koje funkcije i ikone će se prikazivati na njoj.

    

Više o pojedinim funkcijama/aplikacijama sa trake donosimo u slijedećim poglavljima 

 

POZIVI, SMS, IMENIK

Na lijevom donjem dijelu zaslona konstantno stoji virtualna tipka Phone, pritiskom na koju se otvara virtualna brojčana tipkovnica, koja zapravo prekriva listu posljednijh poziva (propuštenih, pozivanih, primljenih). S te liste moguće je jedino nazvati takav kontakt, a ne i poslati mu poruku. Za to morate otići u imenik, što je potpuno nepraktično - i puno jednostavnije riješeno na TouchWiz (Samsung) ili S-class (LG) sučelju.

    

Imenik je pregledan i lako upravljiv, jednako kao i na iPhone-u 3Gs. Za svaki kontakt moguće je dodat sliku koja se prikazuje na izlistu kontakata. Jedino nedostaje prikaz broja označenog kontakta na listi, ili prikaz broja za svaki kontakt na listi.

   
Prilikom uspostave poziva, također je lako upravljati funkcijama na zaslonu

Do problema dolazi kada vam zatreba lista odlaznih, dolaznih ili propuštenih poziva. Lista kao takva je nepregledna, a pregled samo jedne skupine (npr. propuštenih) zahtjeva nekoliko koraka (prikaz dolje).

 

SMS poruke su koncipirane kao i na iPhone-u, iako se ovdje nudi još nekoliko dodatnih načina pregleda poruka. Prilikom unosa kontakta za slanje poruke, sučelje na upis brojke ili slova daje sugestije kontakata iz imenika ili s liste poziva.

Virtualna tipkovnica na HTC HD2 je obzirom na dobru osjetljivost zaslona na dodir, jednostavna za korištenje i potrebno je manje od jednog dana za navikavanje.

E-mail je iznimno jednostavno za podešavanje. Na testu smo isprobali samo korištenje dva Yahoo korisnička imena. U Sense sučelju problem je bila preistaknuta tipka Delete pri dnu zaslona, pritiskom na koju smo obrisali nekoliko poruka slučajno s uređaja. Ostale opcije i funkcije su bile pregledno i intuitvno poslagane. Windows Mobile nudi i Outlook i Exchange mail. 

 

5. Internet, Marketplace i GPS navigacija

 

INTERNET

Jednom kada odaberete predifinirani način povezivanja na internet (3G ili WiFi mreža), sučelje vas srećom više neće pitati "Kako se želite spojiti", niti će vas pokušati povezati preko 3G mreže "na prijevaru".

Microsoft je shvatio da su nepotrebna pitanja "Jeste li sigurni?" - doista nepotrebna. I više ih nema na 6.5 sučelju.

 

Kroz Sense sučelje izbornik možete dodati nekoliko omiljenih stranica, a postavke za internet i pregled (sve putem predefiniranog Opera web preglednika) postavki za internet su vrlo jednostavno raspoređeni.

U usporedbi s predinstaliranim Internet Explorerom za WM 6.5, Opera radi brže, tj. IE sporije učitava stranice. Možda je tomu tako zato što IE učitava i Flash koji Opera ne čita.


Internet Explorer Facebook YouTube • Windows Live Messneger

Predinstalirana je i već na mobitelima uobičajena Facebook te YouTube aplikacija. Facebook se kao i na računalu konstantno usporava. YouTube aplikacija radi savršeno - brzo i jednostavno, iako pretraga nekih videa ne prikazuje jednake rezultate kao i na računalu. Primjerice, neki glazbeni video ćete pronaći na vašem PC-u, dok ga HTC ne može ili ne želi učitati među svim rezultatima pretrage.

Pokraj YouTube aplikacije, HTC HD2 ima i aplikacije za MSN i Twitter.

 

MARKETPLACE

Prilikom predstavljanja Windows Mobile-a 6.5 krajem prošle godine, Microsoft je najavljivao veliki broj aplikacija, devellopere i sl. Danas, nekoliko mjeseci nakon toga, broj aplikacija se nije drastično povećao (bar ne u onom smislu u kojem je to raslo na Apple AppStore-u).


Microsoftova verzija online trgovine mobilnim aplikacijama

Marketplace po nama izgleda estetski sasvim prihvatljivo. Naglasak je na jednostavnosti, a možemo vam reći da trgovina radi brže nego Nokijin Ovi Store.

7. Multimedija, kamera

 

Poglavlje o multimediji smo namjerno stavili na kraj testa. Jer, iako HTC Sense sučelje izgleda vrlo ugodno i multimedijski privlačno, kada na uređaju krenete pregledavati slike, poželite ih urediti ili premjestiti, Sense sučelje vas pomalo ograničava u tome. Također, za pregled videa nisu predinstaliran DivX ili Xvid playeri. Zato smatramo da se ne radi o prvenstveno multimedijalnom telefonu.


Pregled slika kroz Sense izbornik - ograničen naspram File Managera


Preko Windows Start tipke, albumi su puno pregledniji


 

KAMERA

5.0 megapiksela daje rezoluciju slike od 2592 x 1944 točkica. Kamera ima autofokus koji zna biti vrlo precizan - ili zna potpuno pogriješiti. Priložena dvostruka LED bljeskalica može kvalitetno osvjetliti gotovo tri metra ispred sebe u potpunom mraku, što je poprilično dobar rezultat.
 

Okidanje fotografija traje maksimalno dvije sekunde, a na dodirnom zaslonu moguće je odabrati mjesto fokusa kamere, što olakšava snimanje u makro modu. 


Obzirom na veličinu zaslona, HTC HD2 je vrlo ugodan za korištenje kao fotoaparat

 

Sučelje kamere nudi relativno velike tipke na zaslonu, što olakšava uporabu.

 

Fotografije koje smo snimili bile su prilagođene zaslonu uređaja, pa je stoga rezolucija 2592x1552 umjesto 2592x1944 piksela.

 

PRIMJERI FOTOGRAFIJA:


    


 

Video snimanje je dostupno u VGA (640x480 piksela) rezoluciji pri čemu kamera snima do 30 sličica u sekundi. Nažalost nema veće rezolucije kamere iako bi to grafički akcelerator i radna memorija na uređaju vjerojatno izdržali. 

 

VIDEO PRIMJER 

 

GLAZBA

Glazbu smo većinom slušali s memorijske kartice čiju memoriju HTC HD2 učitava rekordno brzo. Unatoč tome, glazbeni reproduktor je bio najusporeniji program koji smo koristili na ovom uređaju.

Vizualno je ugodan oku, u skladu sa cjelokupnom HTC Sense doradom sučelja. No u pogledu uporabljivosti, nije najidealniji. Voljeli bi da pri nasumičnoj reprodukciji pjesama možemo vidjeti prethodnu i slijedeću pjesmu.

Slušalice priložene uz uređaj nisu In Ear tipa, ali nas oduševljavaju estetski fenomenalno dodane daljinske kontrole za glazbeni reproduktor na njima. Zvuk sa slušalica je više nego solidan.

Ako se tijekom reprodukcije glazbe slučajno odspoje slušalice, glazbeni reproduktor će se zaustaviti (bez upita, želite li koristit vanjski zvučnik).Spomenuti vanjski zvučnik nalazi se na stražnjem dijelu uređaja, pored kamere. Reprodukcija na njemu je poprilično glasna i relativno čista.

 

Tu je i FM radio koji se na velikom zaslonu doima iznimno preglednim.

Od igrara našli smo predinstaliranu jedino HTC-ovu igru (Teeter) s virtualnim kuglicama koje reagiraju na senzor uređaja.

4. Poslovne funkcije i aplikacije

 

Ovo je jedan od prvih uređaja koji smo uspjeli povezati na računalo pritom slušajući glazbu s njega, a da uz to istovremeno kopiramo podatke u njegovu memoriju i upravljamo njima.


Povezivanjem Windows Mobile 6.5 uređaja na računalo, ono čita internu memoriju i memorijsku karticu

Osim funkcionalne povezivosti preko USB kabela, moguća je razmjena datoteka preko WiFi-ja, 3G mreže ili pak Bluetooth-a. O tome više kod poglavlja o internetu i dr.

 

APLIKACIJE i KALENDAR

Moguće je aktivirati do tri paralelna alarma iliti budilice, te je svaki od njih moguće označiti za jedan, svaki ili određene dane. Kalkulator je napredan te je kao i većina funkcija na ovom uređaju, estetski lijepo dorađen.


Rotacijom zaslona kalkulator se pretvara u "znanstveni"

Kalendar nas je iznenadio svojom naprednošću. Kada unosite neki događaj, možete ga vrlo detaljno urediti, čak možete i dodati neke kontakte u zapis i preko aktivacije zapisa, i automatski im poslati e-mail, itd.
 

Mjesečni pregled kalendara je jedina funkcija koja nas je razočarala. Unatoč velikom zaslonu na mjesečnom prikazu ne prikazuje se niti jedan događaj označenog datuma, već se samo u kutu datuma prikazuje da postoje zapisi za taj dan.
Kao i na svim drugim Windows Mobile uređajima, moguč je pregled godišnjeg kalendara, kao i igranje Teksas Holdem.

 

OFFICE

Poslovni korisnici će zadovoljno trljati ruke, jer je moguće u potpunosti  uređivati Office dokumente.

Isprobali smo kratko urediti Excell i Word dokument i pohraniti ga. Nije ni približno jednostavno kao na netbook-u, ali će ozbiljnijim i zahtjevnijim korisnicima dobro doći.

 

Za pregled PDF datoteka, tu je PowerPoint Mobile.

8. Zaključak

 

Ovaj uređaj itekako opravdava svoju cijenu, pri čemu je i pakiranje sasvim zadovoljavajuće. Poslovni korisnici ukupno ne bi trebali imati niti jedan prigovor.

Možda će korisnici koji ne traže više od poziva i slanja SMS poruka na mobitelu odmahuti rukom kada vide HTC HD2 uživo. Ipak, teško je ne zamijetiti fenomenalan 4,3" ekran uz lijepo dorađeno Windows Mobile 6.5 sučelje s HTC Senseom.

I naravno da na ovom uređaju postoji još veliki broj funkcija i opcija koje uopće nismo spomenuli, ali to ostavljamo naprednim korisnicima da istraže.

Windows Mobile 6.5 možda ne oduševljava previše sam po sebi, ali uz HTC Sense doradu, ostavlja upečatljiv dojam. Jedino područje gdje je Sense sučelje zakazalo, je pri prikazu multimedije (slika i videa).

 

Na kraju, HTC HD2 ne smatramo iPhone 3Gs ubojicom. iPhone se ne može mjeriti s onime što HTC HD2 nudi, kao ni načinom na koji to nudi. Ne govorimo o tome koji je bolji, jer to ovisi o individualnim potrebama svakog korisnika.

Ipak, u direktnoj usporedbi HTC-a HD2 i Apple iPhone-a 3Gs, jedini nedostatak HTC-a je manjak aplikacija na Marketplaceu naspram AppStore-a. U njegovu korist naspram iPhone-a ide dugotrajnija baterija, pristupačnija cijena, neorgraničenost softvera, brojnost funkcija, jača kamera itd.

Ovo je opravdano jedan od najkvalitetnijih pametnih telefona na tržištu. 1Ghz procesor i snažni multitasking stoje uz bok Nokiji N900.

Upravo će N900 privući određen dio korisnika sa fizičkom tipkovnicom, ali je njegov puno veći nedostatak činjenica da mu se ekran ne rotira (osim kada uspostavite telefonski razgovor). Tako HTC HD2 zasada ostaje kao najbolji među naprednim mobitelima...

6. GPS navigacija

 

HTC HD2 ima integriran samostalni GPS uređaj koji može biti potpomognut sa internetom (A-GPS). Upravo takav potpomognut A-GPS sustav često nudi brže i bolje informacije, iako su one u pokretu (dok se nalazite u gradu, na otvorenom) često dostupne smo preko 3G mreže koja još uvijek nije previše povoljna za prijenos podataka.
 

 
Google Maps navigacija

Iz tog razloga, preferiramo uređaje koji imaju predinstalirane karte, poput novijih modela Nokija s Ovi mapama predinstaliranim na SD kartici ili u memoriji telefona.

Google Mape kakve koristi HTC HD2, ne mogu biti potpuno pohranjene na mobitelu pa je stalno potreban prijenos podataka. Unatoč tome, poprilično su jednostavne za korištenje, čak i za planiranje ruta, jer se  ovdje radi o poprilično velikom zaslonu.  
 

Predinstalirana je i probna verzija CoPilot navigacije. Možete ju isprobati na 15 dana, nakon čega ju je potrebno kupiti.

Dodajmo da uređaj ima i digitalni kompas, izravno povezan s Google Mapama.

 

FOOTPRINTS

Na početnoj traci Sense sučelja dodana je zanimljiva aplikacija naziva Footprints. Radi se o kombinaciji multimedijalne i GPS funkcije. U slobodnom prijevodu nazvat ćemo aplikaciju: "razglednice".

Dovoljno je da ulaskom u aplikaciju otvorite kameru, fotografirate neki objekt i on će se pojaviti na listi "razglednica" u aplikaciji, pritome geolocirajući vaš položaj svaki sljedeci put kad se nalazite na tom mjestu. 

   

OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  HTC HD2
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
Gdje kupiti
Uređaj je zastario
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.