Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
30 godina sustava Canon EOS
Kako je klik između objektiva i aparata promijenio fotografiju
Prošlo je 30 godina otkako je Canon predstavio EOS, prvi elektronski spoj između fotoaparata i objektiva. Ožujak 1987. donio je revoluciju u fotografiji, koja traje i danas, zahvaljujući nepromijenjenosti sustava i njegovoj prilagođenosti novim tehnologijama, a mi vam donosimo sve što bi ste o njemu trebali znati i zašto je EOS toliko važan u fotografiji.
Sustav EOS je prva elektronska veza između objektiva i tijela fotoaparata

EOS je elektronska veza između objektiva i tijela fotoaparata, kojoj je namjena potpuna povezivost ta dva dijela fotografske opreme. Putem EOS-a se mogu dobiti potpuni EXIF ​​podaci, može se stabilizirati objektiv, ali i upravljati njegovim lećama (tamo gdje objektiv nema posebne prstenove). EOS ne omogućuje samo vezu između aparata i objektiva, već upravlja i drugim sustavima, poput baterije, memorije itd. Iako to laicima zvuči kao znanstvena fantastika, sustav EOS je na tržištu prisutan 30 godina. Ime je dobio po grčkoj božici Elektri, a pun mu je naziv Elektro-optički sustav.  

Canon EOS 650, analogni SLR s filmom i linija EF objektiva prvi su proizvodi s oznakom EOS. EOS 650 je ujedno i prvi fotoaparat s elektronikom koji je predstavljen, a o kvaliteti njega, ali i čitavog sustava govori činjenica da se sustav EOS zadržao na Canonovim fotoaparatima do dana današnjeg te bio najprodavanija serija fotoaparata s izmjenjivim objektivima od 1990. do 2003. Osim bolje upravljivosti sustava, EOS je i kvalitetno mehaničko rješenje, jer je zamijenjen stari sustav s polugama i iglicama, koje su se često habale, ali i trgale pri neopreznom postavljanju objektiva. 

Ukupno je predstavljeno 95 EOS fotoaparata s više od 100 EF objektiva

S vremenom je EOS omogućio prijenos veće količine podataka, elektronsku stabilizaciju slike (san svakog fotografa), ali i opcije poput HD videa (5D II iz 2008.) te je spustio DSLR kao kraljevski tip fotoaparata na nivo početnika (EOS Digital Rebel iz 2003.). Danas se sustav nalazi na 24 različita fotoaparata i čak 97 EF objektiva. Ukupno je kroz povijest predstavljeno čak 95 EOS fotoaparata (analognih i digitalnih), s više od stotinu EF objektiva. Svi objektivi se mogu međusobno mijenjati, bez obzira na to s kojim su modelom Canonovog fotoaparata kupljeni, što je također jedna od prednosti sustava EOS, jer tako postoji veće tržište dodatne opreme za fotoaparate, naročito ako se netko odluči za rabljene verzije.

Dosad smo pričali o povijesti i obljetnicama, vezanima za EOS. No, što je s budućnošću? Iako je Canon prezren zbog ubijanja opcija videa na svojim fotoaparatima, tu prezrenost lako kompenzira daljnjim razvojem i unaprijeđenjem sustava EOS. Gotovo da možemo zažmiriti na jedno oko gledajući sve mane koje je Canon dosad imao, samo da zadrži i dalje unaprijedi EOS. Iako bi sustav mogao podržavati još i više tehnoloških opcija koje postoje na konkurentskim fotoaparatima, Canon je odlučio ići nekakvim srednjim putem i razvijati EOS kao sustav namijenjen isključivo profesionalnoj fotografiji, koja ne teži za nekakvim spektakularnim fotografskim postavkama (kao što ih nudi Sony). 

EOS može podržavati gotovo bilo koju fotografsku tehnologiju

Tako bi sustav EOS trebao i za 30 godina biti sinonim kvalitetne fotografije te Canonov standard na svim uređajima (osim na najjednostavnijim kompaktima). Najavljuju se i nove tehnologije, ali njih ćemo na EOS-u vidjeti vjerojatno tek kad budu dokazane i prokušane. Riječ je o 3D i stvarnim prikazima, no što može biti stvarnije od dobro pogođene fotografije snimljene nekim od EOS fotoaparata?

.

Više o temi Canon, fotografija.

Komentari (0)
Pročitano (581)
Punokrvni profesionalac: Canon EOS 5D Mark IV recenzija
U rukama smo imali EOS 5D Mark IV, Canonov top model za profesionalne fotografe i video entuzijaste. Isprobali smo novi Dual Pixel AF, 4K i 1080p 60p video snimanje, te iskoristivost u uvjetima slabijeg svjetla. Pogledajte našu recenziju s video testom.
30.11.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.