Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Stvoren najmanji satelit na svijetu
Smislio ga je 18-godišnji Indijac
Indijski tinejdžer Rifath Shaarook napravio je uređaj za koji se smatra da je najmanji i najlakši satelit na svijetu. Uređaj nazvan Kalamsat sklopljen je u sklopu projekta Cubes in Space.
Satelit stane u dlan i teži samo 64 grama

Kalamsat (nazvan po bivšem indijskom predsjedniku Abdulu Kalamu, indijskom pioniru aeronautike) ima svega nekoliko centimetara, teži 64 grama i napravljen je od 3D printanih ugljičnih vlakana. Sastoji se od malog računala i osam ugrađenih senzora koji će mjeriti brzinu, rotaciju i magnetosferu Zemlje.

U lipnju će biti lansiran na NASA-inoj raketi CiS SR-4 gdje će sudjelovati u četverosatnoj misiji, a zadatak bi trebao obaviti u samo 12 minuta koliko će provesti u mikrogravitacijskom okruženju svemira. Shaarook ga je napravio u sklopu izazova "Cubes in Space" koji potiče djecu i mlade da osmisle nove uređaje za istraživanje svemira. Organizira ga tvrtka idoodle uz podršku NASA-e i Colorado Space Grant Consortiuma.

.

Više o temi svemir, tehnologija.

Komentari (0)
Pročitano (328)
Elon Musk najavio internet preko mikro satelita
Elon Musk koji je prodajom PayPal servisa zaradio milijarde i uložio ih u Tesla Motors i SpaceX, preko Twittera je potvrdio kako preko svoje SpaceX tvrtke planira ponuditi opciju pristupa internetu preko satelita.
14.11.2014.
Google lansira 180 satelita
Nakon rata s Facebookom oko bespilotnih letjelica, Google sada navodno planira omogućiti pristup internetu u cijelom svijetu preko mreže od 180 novih satelita.
7.6.2014.
Emitiran Ultra HD signal sa satelita
Udruga NetCro u suradnji s tvrtkom ASTRA održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom "Satelitska & LTE tehnologija", na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.
14.11.2013.
TotalTV satelitski program
Total TV, regionalna satelitska platforma objavila je vijest o pokretanju novog hibridnog servisa koji korisnicima, osim satelitskih kanala, omogućava i prijam digitalnih zemaljskih DVB-T signala. Za korisnike u cijeloj regiji ovo je važan doprinos u provedbi nacionalnih strategija digitalizacije.
22.6.2010.
MAXtv putem satelita
Svi oni kojima je MAXtv usluga ranije bila nedostupna, primjerice u manjim, ruralnim sredinama ili pak na otocima i slično, moći će uživati u brojnim serijama, informativnim, glazbenim, sportskim, dokumentarnim i edukativnim emisijama jer se MAXtv sada vrti preko satelita.
6.12.2010.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.