Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Google predstavio razvojnu verziju Androida O
Donosimo nekoliko najvažnijih promjena u sustavu
Google je prije koji dan predstavio i pokrenuo razvojnu verziju novog Androida O. Tako će developeri u idućih nekoliko mjeseci moći dalje razvijati sustav, dodavati funkcije i otklanjati nedostatke, prije nešto što se počne puštati Beta varijanta, a naspolijetku i konačna verzija ovog OS-a.
Notifikacije će biti lakše kontrolirati, a ograničit će se i pozadinski rad aplikacija

Naravno da Google nije odmah bacio sve aseve iz rukava novog Androida, tako da ćemo detalje znati tek na njihovoj developerskoj konferenciji Google I/O. No, ponešto ipak znamo. Jedna od najvećih promjena u Android O su pozadinska ograničenja, koja bi trebala omogućiti još veću uštedu energije. To, pojednostavljeno, znači da je Google postavio dodatne restrikcije na to što aplikacije mogu ili ne mogu činiti u pozadini ili dok nisu u aktivnoj upotrebi.  To se ponajprije odnosi na implicitni prijenos podataka, pozadinske usluge i ažuriranje lokacije. To uvelike mijenja način rada Androida, a sve je detaljno objašnjeno na dva linka.

Android O uvodi i kanale obavijesti, koji su kategorije za sadržaj obavijesti definirane aplikacijama. Ovi kanali daju programerima mogućnost pružanja korisnicima fino usklađene kontrole nad različitim vrstama obavijesti. Korisnici mogu blokirati ili promijeniti ponašanje svakog kanala pojedinačno, a ne kao dosad blokirati cjelokupne obavijesti neke aplikacije. Sustav, također, donosi nove Autofill API-je koji će omogućiti lakše postavljanje novih aplikacija. Korisnici će moći odabrati automatsko popunjavanje aplikacije, slično odabiru aplikacije tipkovnice. Pri automatskom popunjavanju aplikacija će pohraniti i osigurati podatke korisnika, kao što su adrese, imena, lozinke i ostalo.

Google se pobrinuo i za kvalitetniji zvuk i sliku na Androidu O

Android O također donosi novu značajku koja je prije bila dostupna samo na uređajima Android TV, a to je način rada Slika u slici (PIP). Sa PIP-om, korisnici mogu nastaviti gledati sadržaj dok koriste druge aplikacije. Google se pobrinuo i za zvuk, pa će novi Android O podržavati kvalitetne Bluetooth audio kodeke poput LDAC-a. Osim toga, tu je novi nativni AAudio API koji je dizajniran posebno za aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse, s niskim latencijama zvuka.

Ne znamo kad će izaći konačna verzija Androida O

Adaptive Launcher ikone su također nove značajke Androida O, koje se mogu prikazivati u različitim oblicima na različitim uređajima. Novi Wi-Fi Aware omogućuje aplikacijama i uređaji da otkriju i komuniciraju preko Wi-Fija, bez internetske pristupne točke. Android O također dodaje bolju podršku za orijentaciju na tipkovnici, posebno kada je riječ o aplikacijama na Chrome OS-u. Google je usmjeren na stvaranje pouzdanijeg modela za navigaciju "strelica" i "kartica".

Iako sve to zvuči divno i krasno, pitanje je kad će to biti dostupno korisnicima. Ovo je vrlo rana verzija Androida (čak mu ovo nije ni konačni naziv), koju će Google tek nakon daljnjeg razvoja pustiti na uređaje u Android Beta programu. Točan datum toga se ne zna, možemo pretpostaviti kako će to biti iza Google I/O-a, a finalna verzija bi mogla biti dostupna sredinom ili krajem ljeta, ako je suditi po sadašnjem Android Nougatu.

.

Više o temi Android.

Komentari (0)
Pročitano (497)
Android Windowsu preotima titulu najkorištenijeg OS-a
Nakon više od osam godina u rukama potrošača, Android je spreman prestići Windows kao najkorišteniji operativni sustav na svijetu. Ovo mjerenje je izradila tvrtka StatCounter, koja prati trendove u svijetu web prometa. Microsoft Windows ima najmanju prednost ispred Androida i, ako se sadašnji trendovi nastave, mogli bi uskoro zamijeniti svoja mjesta.
15.3.2017.
Iduća verzija Androida će se zvati po keksu?
Polako se približava vrijeme kada bi Google trebao predstaviti sljedeću verziju svog mobilnog operativnog sustava Android. Već znamo da će se zvati Android O (jer lista slijedi abecedu), no pojavile su se i spekulacije što bi to "O" trebalo značiti.
24.2.2017.
Sva Chromebook računala podržavat će Android aplikacije
Chromebookovi su se pokazali kao vrlo dobra prijenosna računala. Nisu preskupi, izdržljivi su, a i baterija im dugo traje. Odsad bi trebali biti i interaktivniji, jer je Google najavio da će svi novi Chromebookovi imati podršku za Androidove aplikacije.
30.1.2017.
Što donosi novi Android 7.0 Nougat
OTA (On-The-Air) nadogradnja dostupna je za Googleove uređaje: Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, Motorola Nexus 6, HTC Nexus 9, Asus Nexus Player, Google Pixel C i Android One General Mobile 4G. Prvi uređaj s Android 7.0, koji nije Googleov, bit će LG V20.
23.8.2016.
Google mijenja svoje komunikacijske kanale
Google mijenja način na koji ćemo komunicirati putem njegovih platformi. Naime, od 22. svibnja se gasi podrška za slanje i primanje SMS-ova na Hangoutsu, a u to vrijeme bi mogla biti spremna i nova aplikacija za zajedničko uređivanje fotografija.
29.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.