Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
DJI i Hasselblad stvorili superdron
Superdron neće služiti samo za fotografiranje, već i za znanost
DJI i Hasselblad predstavili su ono što nazivaju "prvom 100-megapikselnom integriranom platformom za zračnu fotografiju". Kombinirajući dron DJI M600 Pro Drone, Ronin-MX Gimbal i kameru Hasselblad H6D-100c, stvoreno je megapikselno čudovište namijenjeno nebu.
Očekuje se da bi nova fotografska platforma mogla umanjiti cijenu komponenti ugrađenih u nj

Najava ove suradnje ne bi smjela biti iznenađenje, s obzirom da je DJI stekao ranije ove godine stekao većinski udio u Hasselbladu. Da ne spominjemo kako su se dvije tvrtke udružile i prije zbog rada na dron-kameri. Ono što je iznenađujuće jest činjenica da ta dva poduzeća guraju cijelu stvar kao "prvu na svijetu" iako u stvarnosti nema ništa novo u sustavu. Svaka komponenta može se kupiti pojedinačno i kombinirati kako bi se stvorila točna platforma, odnosno dron s ultrasnažnom kamerom.

Jedina razlika je činjenica da će svi dijelovi uskoro biti u prodaji kao paket, što bi vjerojatno smanjilo troškove u usporedbi s kupnjom pojedinačnih komponenata. Međutim, ni DJI niti Hasselblad nisu najavili cijenu platforme, pa nema jamstva da će zaista biti popusta na količinu. Pojedinačno se komponente prodaju za otprilike 40.000 dolara (280.000 kuna) bez objektiva; naime potrebno je izdvojiti 33.000 dolara (231.000 kuna) za kameru H6D-100c, 5.000 dolara (35.000 kuna) za dron M600 Pro i 1.600 dolara (11.200 kuna) za Ronin-MX.

S obzirom na to da je platforma namijenjena profesionalnim fotografima, ona je također dizajnirana s industrijskim, komercijalnim i znanstvenim aplikacijama na umu. Dronovi postaje sve popularniji nego ikad u poljima izvan tradicionalne fotografije, a kombinacija piksela i snage čini ih za umjetnike i znanstvenike. U najavi, DJI i Hasselblad čak su potaknuli temu tih aplikacija, rekavši da je "poboljšana točnost instrumenata drona M600 dronea već a od točnosti klasičnih barometara, kompasa i GPS sustava te idealna za zahtjevne komercijalne, industrijske i znanstvene primjene". Prema najnovijem priopćenju, platforma će biti predstavljena u trećem tromjesečju 2017.

.

Više o temi fotografija, dron.

Milan Dalmacija via digitaltrends.com
6.5.2017.
Komentari (0)
Pročitano (295)
Popularni DJI Kineze pretvara u inovatore
"Made in China" pred deset i više godina baš i nije bilo nešto što bi nas oduševljavalo. Danas, Kina je napredovala i polako od masovnog kopirača produkata postaju inovatori. Tvrtka DJI osnovana 2006. poznata po Phantom dronovima jedan je od pozitivnih primjera kineske inovacije.
7.10.2016.
Canon sprema neuništivog drona
Canon očito želi imati primat u svim segmentima foto i video tržišta pa je počeo proizvoditi i dronove. Model PD6E2000-AW-CJ1 je, navodno, prilično izdržljiv i vidi sve.
10.4.2017.
Veći broj dronova potiče razvoj osiguranja dronova
Osim što dronovi služe za procjenu štete prilikom zahtjeva za isplatu police osiguranja, mogli bi i sami postati osigurano sredstvo. Naime, sve više osiguravajućih kuća čak i u Hrvatskoj nudi osiguranje dronova, odnosno osiguranje odgvornosti za njegovo korištenje, ali i kasko.
19.10.2016.
Poljoprivredni dronovi mogu poletjeti
Dronovi mogu biti korisni za brojne namjene, a jedna od njih je i poljoprivreda. Dok je u nekim zemljama već nekoliko desetljeća korištenje drona u poljoprivredi legalno, u SAD-u je to postalo nedavno, a u Hrvatskoj je potrebno čekati dozvolu za let dulje no što traje sezona rasta nekih poljoprivrednih kultura.
28.10.2016.
Delftacopter je dron idealan za prijevoz paketa i robe
Iz nizozemskog Sveučilišta Delft stiže nam dron koji je specijaliziran za prijenos paketa i robe. Neobičan dizajn u obliku dvokrilca omogućuje mu bolju upravljivost te prelete duljih relacija i prijenos težih paketa.
7.10.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.