Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Test: Sony Ericsson Mix Walkman
Dummy OS (3 inča)
<strong>Testirao: </strong>Matej Zadro&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; |&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <strong>Fotografije:</strong> Usporedi.hr
19.10.2011.
Test: Sony Ericsson Mix Walkman
Volimo
Ne volimo
Sjećate li se vremena Discmana, Walkmana, kazeta i CD-a? E pa ostarjeli ste dragi čitatelji! Danas kazete koriste jedino nostalgičari i oni koji su ih primorani koristiti, pa nas zanima na čemu danas slušate glazbu u pokretu? Mobitelu kažete? Iz Sony Ericssona nam stiže novi glazbeni mobitel imena Mix Walkman koji želi da ga slušate gdje god bili.
  
ŽIVOT U GLAZBI
 
Glazba nam je jedna od najvažnijih stvari u životu i ne želimo niti zamišljati kako bi nam izgledao život bez nje. Iz tog razloga želimo imat glazbu svugdje uz sebe - u parku dok trčimo, kada se ustajemo ujutro, dok ručamo, kao zvučnu pozadinu dok smo na poslu. Evo čak i dok pišemo ovaj test, u pozadini nam svira Robbie Williams. Da bi nam omogućili tu glazbenu mobilnost, proizvođači tehničkih proizvoda su nam u prošlosti nudili više ili manje spretna i sretna rješenja.
 
Svi se sjećamo starih walkmana. Ubaciš kazetu, staviš u džep olovku ako se traka izvuče iz kazete da je premotaš, nabaciš smiješak i smiješne slušalice na uši, te kreneš u svijet u ritmu glazbe koju si večer prije presnimio sa susjedove kazete, ili snimio vrebajući danima jednu stvar na radiju. I onda je neki glupan od radijskog producenta svako malo na nju ubacivao reklamu. Jedini problem je što je walkman iznosio polovicu ukupne mase određenih osoba, te je uzrokovao naginjanje kralježnice u stranu, ovisno u kojem džepu je walkman bio. Osim toga, posao preko ljeta ste tražili samo kako biste tokom godine mogli kupovati baterije koje je spomenuti uređajčić nemilice gutao, ali nije vam bilo teško, da ste mogli objesili biste i automobilski akumulator oko vrata i nosili ga ponosno kao što danas neki nose razno- razne "gabane i vitone" oko vrata, jer vi slušate ono što hoćete dok hodate.
 
Došlo je rješenje za sve probleme, ili smo to tada bar mislili - Discman. Čudo tehnologije koje je umjesto kazeta glazbu reproduciralo s "cedejeva", a u oglasniku ste mogli naći glazbene kolekcije za sve uzraste i ukuse. Neki su pirati, mornari plavog oglasnika, prodali više glazbenih CD-a od Alena Hržice, Sandija Cenova i Vesne Pisarović zajedno, iako nikada nisu kročili u studio. Pa još kad su stigle prvi "pržilice" i programi za download pjesama poput WinMX- a, veselju nije bilo kraja. Sjećamo se neprospavanih noći uz dial-up vezu i iščekivanja kad će se skinuti ta pjesma... Za jedan postotak skinute datoteke od par megabajta nekada su trebali sati. Discman je kazetu zamijenu CD-om, slušalice su postale bolje, pojavile su se i punjive baterije, a kad je stigla podrška za MP3 datoteke na CD- u mogli ste staviti cijelu diskografiju 50 Centa i Bryana Adamsa na jedan optički disk. No, problemi su ostali isti- težak uređaj i "preskakanje" CD-a kada biste potrčali za tramvajem ili malo brže hodali.
 

Sony Ericsson Mix Walkman
 
Danas se tek sa sjetom možemo sjećati ovih uređaja koje smo do nedavno nosili po torbama i džepovima, jer ih je tehnološki napredak odavno spremio u muzeje. I drago nam je zbog toga, iako prodavači baterija, pirati i doktori za kralježnicu i danas žale za tim vremenima. Danas su vremena minijaturnih MP3 playera, iPoda, razbacivanja gigabajtima i zaslonima osjetljivim na dodir. Baterije su većinom punjive, a svatko prema dostupnim izvorima glazbe i osobnim preferencijama posjeduje poveću glazbenu kolekciju, koju može nadopuniti u par sekundi zahvaljujući brzim Internet vezama. Međutim, u vremenima dok Apple nije iPodom zasjenio konkurenciju na području mobilne reprodukcije glazbe, jedan od giganata je bio Sony. I sam Steve Jobs je učio od Japanaca, te je boravio u njihovim pogonima gdje je i dobio ideju za svoj uvijek isti izgled - crnu dolčevitu, traperice i tenisice. Upravo je Sony bio "otac" walkmana i discmana. Danas, u vremenima kada su se mnoge stvari na području glazbe promijenile, glazba je dostupna na svakom mobitelu, što se od svakog uređaja i očekuje kao osnova multimedijalnosti. Zbog toga Sony kao dio Sony Ericssona nastoji u korisnicima probuditi nostalgiju za nekim prošlim vremenima te kroz brend Walkman ponuditi uređaje koji će biti "glazbeniji" od drugih. Pred nama se nalazi jedan od najnovijih uradaka obitelji Walkman, koja je nekoć brojila mnogo više članova nego danas- Sony Ericsson Mix Walkman. Walkman mobiteli su prije par godina bili iznimno popularni, a hoće li njihovu slavu doseći ovaj glazbeni mališa ili će u Sony Ericssonu pjevati "uzalud vam trud svirači" saznajte u testu koji donosimo.
 
 

KARAKTERISTIKE

 • Dimenzije i težina: 95.8 x 52.8 x 14.3 mm; 88 grama
 • Zaslon: Kapacitivni TFT osjetljiv na dodir, 256K boja, 3.0"; 240 x 400 piksela
 • Memorija: 100 MB iskoristivo (ukupno 256 MB), microSD do 32 GB
 • Multimedija: 3.5 mm utor za slušalice; Stereo FM radio s RDS-om
 • Povezivanje: GPRS, EDGE; Wi-Fi 802.11 b/g
 • Fotoaparat: 3.15 MP, 2048x1536 piksela
 • Video snimanje: QVGA
 • Baterija: Li-Ion 1000 mAh 
 
ZAŠTO KUPITI
 • cijena uređaja
 • smart dial biranje brojeva
 • baterija
 • WiFi povezivanje
 
ZAŠTO NE KUPITI
 • glasnoća
 • virtualna tipkovnica

 

Sve što nam se svidjelo...
 
Walkman Mix poštuje najnovije trendove svih proizvođača koji pokušavaju svoje uređaje "utrpati" u što manje kutije sa svom opremom, te dolazi u prilično malenoj kutiji što je pozitivno jer se čuvaju šume i zato jer proizvođači troše manje novca na njih. Ipak, u toj kutiji se nalazi sve što se treba naći - standardne slušalice s mikrofonom, punjač, papirologija, microUSB kabel i flouroscentno zeleni izmjenjivi obrub uređaja kojim možete izgled mobitela prilagođavati svojem raspoloženju. S obzirom na cijenu uređaja - pošteno.

Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann

Ono što će se mnogima svidjeti jest veličina uređaja koji je zaista sitan. Iz grupe onih kojima će se to svidjeti maknite vlasnike velikih šaka i ljubitelje mobitela impozantne veličine. Mix Walkman izgleda stvarno kao prosječan MP3 player sa zaslonom osjetljivim na dodir i te je i veličine. Dizajn nije ništa što će vas natjerati da ga pokazujete prijateljima, niti će oni posezati za njime ako ga odložite na stol. Prosječnost je nit vodilja koja je vodila dizajn ovog uređaja. Na prednjoj strani ispod decentnog natpisa "Walkman" ćete pronaći tek jednu fizičku tipku.

Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann

Na desnom boku uređaja se nalazi dvosmjerna tipka za kontrolu glasnoće uređaja, te tipka za korištenje fotoaparata koju posebno pohvaljujemo, jer se niti mnogi fizički veći i skuplji uređaji ne mogu pohvaliti ovom tipkom. Na lijevom boku uređaja nalazimo microUSB utor, te tipku za isključivanje, uključivanje i zaključavanje uređaja, dok se na vrhu uz 3,5 mm utor za slušalice nalaze dvije gumirane tipke - na jednoj je Walkman, a na drugoj ZAP oznaka.

Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann 

Sve u svemu, dizajn uređaja je prosječan, a kvaliteta fizičkih funkcijskih tipki izvrsna. Dojam podiže i sjajni obrub uređaja koji imitira metal, uređaj je kompaktan, plastika se ne uvija, te smo sigurni da mu ni poneki pad iz džepa neće nanijeti ozbiljniju štetu.

Sonyericsson Mix Walkmann  

Težina uređaja je nevjerojatnih 88 grama, te je ovo uvjerljivo jedan od najlakših uređaja koje smo u zadnje vrijeme testirali, zbog čega nam se često događalo da ga manijakalno tražimo oko sebe, dok se on smješka u džepu naših hlača. Usprkos tome, uređaj će se udobno smjestiti u šakama svih veličina, iako će većina pripadnika snažnijeg spola tražiti veći uređaj.
 
Sviđa nam se i crvena dioda iznad desnog kuta zaslona koja nam signalizira kada je baterija u potpunosti prazna, te svjetlosni obruč oko utora za slušalice na vrhu uređaja koji se svjetlosnim signalom također oglašava u istoj situaciji.
 
Iz onoga što smo do sada napisali već možete zaključiti kako je Mix Walkman uređaj sa dna piramide i cijenom i mogućnostima. Zbog toga na njega nećemo primjenjivati standardna mjerila jer većina uređaja koje testiramo su pametni telefoni, što sa ovim mobitelom nije slučaj. Zbog toga mu u mane nećemo upisati niti arhaični zaslon veličine 3 inča i rezolucije 240 x 400 piksela, već ćemo pohvaliti staklo otporno na grebanje koje prekriva isti. Kao dašak "više klase" tu je i senzor za udaljenost koji automatski isključuje zaslon kada približite uređaj licu i razgovarate.
 
Sonyericsson Mix Walkmann

Ono što nam se sviđa kod Mix Walkmana jest jednostavnost i intuitivnost korištenja. Izbornik je pregledan i jednostavan, te odmah vidite da se korisnici ovog uređaja ne žele zamarati najnovijim "krikovima mode" u svijetu mobilne telefonije. No, daleko od toga da je uređaj siromašan opcijama i aplikacijama. Na njemu ćete naći jednostavan web preglednik, aplikaciju za prijatelje, e- mail aplikaciju, aplikaciju za korištenje različitih Instant Messaging servisa istovremeno, Facebook, Youtube, Twitter, Orkut, Picassa, Gmail i Yahoo! Mail aplikaciju- jednom riječju, nećete imati pretjeranu potrebu za skidanjem dodatnih aplikacija. Da se radi o uređaju namijenjenom mlađim uzrastima vidi se i po tome što su predinstalirane čak četiri igre- Music Quiz, Quadrapop, BB Revolution i Nightclub Fever.
 
Već iz naziva uređaja jasno je da se njegov koncept oslanja na glazbene sadržaje, pa ćemo njima posvetiti posebnu pažnju. Softverski glazbeni svirač je pregledan i jednostavan. Pjesme je moguće pretraživati po imenu i izvođačima, moguće je slagati playliste, dodavati glabenim datotekama riječi, a tu je i SensMe opcija. Važno je napomenuti da su podržani svi važniji formati glazbenih datoteka, te oko toga nećete imati problema. Iznimno je zabavno pridružiti nekoj pjesmi tekst, što smo mi učinili sa evergreenom grupe Ottawan- D.I.S.C.O kada pritiskom na malenu ikonu mikrofona u donjem desnom kutu možete svoj uređaj pretvoriti u pravu karaoke mašinu.
 
Pohvaljujemo i glasan vanjski zvučnik, koji će dobro doći na pikniku u nedostatku boljeg rješenja. Prije spomenuta tipka s logom Walkmana na vrhu uređaja će poslužiti za pozivanje Walkman glazbenog playera. Druga pak tipka koja se nalazi na vrhu uređaja sa oznakom "ZAP" služi korištenju Zapping funkcije koja će vam reproducirati početne 4 ili 15 sekundi pjesme, kako biste lakše pronašli upravo onu koju sada želite slušati. U glazbenom paketu ovog uređaja nalazi se još i dobro poznata TrackID aplikacija za prepoznavanje pjesama te jednostavna, funkcionalna i lijepo dizajnirana aplikacija FM radija s podrškom za RDS, koja je svoj izgled posudila od "veće braće" iz obitelji Xperia. Stabilnost i oku ugodan dizajn, uz mogućnost označavanja omiljenih radio stanica zvjezdicom najveće su prednosti ove aplikacije, te je mirne savjesti možemo naglasiti kao jednu od prednosti u borbi sa konkurencijom slične cijene.

Sonyericsson Mix Walkmann

Od ostalih aplikacija možemo izdvojiti osnovan kalendar, bilješke, alarm, mogućnost snimanja zvučnih zapisa, štopericu i osnovni kalkulator. Sve navedene aplikacije su osnovne, ne nude napredne mogućnosti podešavanja, no postoje, što će većini korisnika biti dovoljno.
 
Ono što je svakako prednost Mix Walkmana pred konkurencijom jest mogućnost spajanja na Internet putem WiFi-ja, o kojoj većina cjenovne konkurencija može samo sanjati. S obzirom da se radi o uređaju koji ne podržava 3G mnogi će korisnici cijeniti podršku za WLAN kojom se taj nedostatak djelomično nadoknađuje.
 
Pohvaljujemo i prikaz SMS poruka u obliku konverzacije, te automatsko pretvaranje SMS-a u MMS dodavanjem multimedijalnog sadržaja.
 
Još jedna opcija koja nam se iznimno sviđa jest smart dial koji nam pri upisivanju broja ispisuje kontakte iz imenika kojima su pridruženi brojeve koje upisujemo. Ovo je funkcija koju znamo tražiti i ne pronaći i na mnogo skupljim uređajima, pa nas ovakav znak pažnje iznimno veseli.

Na kraju liste pozitivnih strana Sony Ericsson Mix Walkmana nalazi se izdržljiva baterija, koja vas neće fascinirati kapacitetom od 1000 mAh, ali koja u praksi daje zavidno vrijeme autonomije, što prvenstveno može zahvaliti nevelikom zaslonu. Prosječni korisnici će za punjačem posezati svaka dva do tri dana.

NEGATIVNO
 
Dok smo Sony Ericsson Mix Walkmanu tražili mane, morali smo biti oprezni jer se radi o iznimno jeftinom uređaju, koji je od početka limitiran. Zbog toga gotovo sve mane koje smo mu uspjeli pronaći on uspijeva pokriti svojim najvećim adutom, koji će većini kupaca biti najbitniji - niskom cijenom. Ipak, zahtjevni kakvi jesmo, nabrojati ćemo mu sve mane, pa krenimo redom.
 
Iako se radi o "low end" uređaju, s obzirom da se radi o pripadniku glazbene Walkman obitelji nadali smo se da ćemo umjesto standardnih slušalica s mikrofonom pronaći In-Ear slušalice i microSD karticu. Oba dodatka su lako nabavljiva, no bilo bi nam iznimno drago kada bismo ih pronašli u ovoj kutiji. Ipak, "koliko novca, toliko muzike" uzrečica je koja se odnosi i na glazbene telefone, pa ne možemo očekivati nemoguće.
 
Ono što ipak možemo očekivati u ovom cjenovnom rangu jest prikrivanje microUSB utora na uređaju komadom plastike da u njega ne ulazi prašina, jednostavniji način uklanjanja stražnje maske, te popravljanje nespretnog smještaja ležišta za SIM i microSD karticu ispod baterije.
 
Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann
 
U skupini ozbiljnih prigovora vjerojatno najvažniji se tiče glasnoće reprodukcije audio sadržaja. Iako softverski postoji devet razina glasnoće reprodukcije, nijedna nije dovoljno glasna. Ni kada uređaj pojačate do kraja, uz priložene slušalice nećete moći "raspaliti" omiljenu stvar. Ili smo mi možda oglušili? Ni promjenom slušalica stvar se nije popravila, pa smo Mix Walkman usporedili sa drugim mobitelima i stvarno, radi se o prilično tihom uređaju. Nije da glazbu nećete moći čuti, no kada čujete omiljenu pjesmu i poželite pojačati do kraja, razočarano ćete shvatit da ste prerano došli do vrhunca glasnoće. Šteta je tim veća što se radi o glazbenom uređaju, no bar je kvaliteta reproduciranog audio sadržaja, kao i prijem FM signala, vrlo dobra. Žalimo i što aplikacija glazbenog svirača nema mogućnost pretraživanja pjesama upisivanjem riječi iz naziva, koja bi se izvrsno uklopila u koncept uređaja.
 
Sljedeća zamjerka upućena je pisanju poruka. Prva se odnosi na virtualnu tipkovnicu koju ne možete natjerati da radi u qwerty načinu, već je tu uobičajeni alfanumerički raspored sa tri slova po tipki. Čak i u horizontalnom položaju raspored tipki ostaje isti. Opravdanje za ovakav potez vjerojatno leži u činjenici da je zaslon uređaja prilično malen, te bi qwerty tipkovnica bila nespretno rješenje te bi iziskivala iznimno precizno "ciljanje" tipki koje bi korištenje tipkovnice učinilo nemogućim vlasnicima većih prstiju. Kod pisanja poruka ne sviđa nam se što se unos teksta otvara u novom prozoru, a ne u dnu konverzacije, baš kao na starijim verzijama Symbiana.
 
Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann
 
O ostalim nedostatcima, poput zastarjelog fotoaparata razlučivosti 3 megapiksela, video snimanja u QVGA (240x400 piksela) rezoluciji sa vidljivim deformacijama, nedostatku podrške za 3G, rudimentarnom video playeru, arhaičnom internet pregledniku mogli bismo napisati stranice i stranice teksta, ali nećemo. Zašto? Zato jer je Mix Walkman iznimno povoljan glazbeni mobitel. Zapravo radi se o uređaju koji izgleda kao MP3 player kojem je dodana mogućnost telefoniranja i slanja poruka. Ako se nas pita on dobro obavlja svoju namjenu, a ukoliko želite bolji fotoaparat, podršku za 3G, HD filmove i surfanje na velikom zaslonu visoke rezolucije, Sony Ericsson Mix Walkman nije uređaj za vas, te svog mobilnog ljubimca potražite u višim cjenovnim razredima. 
 
Sonyericsson Mix Walkmann Sonyericsson Mix Walkmann

ZAKLJUČAK

Promatramo li Sony Ericsson Mix Walkman kao jeftini mobitel sa naglaskom na reprodukciju glazbe, ocjena je se radi o dobrom uređaju, kojem je jedina ozbiljnija zamjerka što je pri reprodukcije glazbe na slušalicama prilično tih. Zbog toga smatramo da će se nalaziti pri vrhu želja korisnika koji žele malen uređaj koji će zamijeniti njihov dosadašnji MP3 player i mobitel. I on će tu ulogu odigrati jako dobro.

Promatramo li Sony Ericsson Mix Walkman u usporedbi s najnaprednijim uređajima na tržištu jasno je da se radi tehnološki zastarjelom mobitelu, no ciljanoj grupi korisnika to neće biti niti bitno. Ako ćemo povući paralelu s uvodom, u vremenima kada ste kupovali Discman, sigurno niste mislili da ćete za cijenu jednog tadašnjeg Sonyevog Discmana moći kupiti funkcionalan mobitel koji će objediniti primarne funkcije CD playera i mobitela, a Sony Ericsson Mix Walkman vam upravo to omogućava.

OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Sony Ericsson Mix Walkman
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
 • Ergonomija, dizajn i kvaliteta izrade
  6
 • Zaslon i tipkovnica
  5
 • Baterija
  6
 • Operativni sustav i jednostavnost korištenja
  7
 • Tehnička osnovica
  5
 • Kamera
  6
 • Povezivost, memorija i multimedija
  7
Ukupna ocjena
6
Gdje kupiti
Uređaj je zastario
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.