Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
<a href="http://www.usporedi.hr/katalog/proizvodi/2/pogled/5955/" target="_blank"></a><strong>Testirao:</strong> Mario Milijević<strong>&nbsp;&nbsp; Fotografije:</strong> Ivan Ivančić
5.10.2008.
Samsung i900 Omnia - mini test
Volimo
Ne volimo
Odmah nakon testa iPhone-a 3G donosimo test Windows Mobile 6.1 uređaja koji nas je nemalo iznenadio svojom kvalitetom. Možda iPhone ima jedinstveni multitouch zaslona, ali Omnia ima sve ostalo: haptične tipke, 5mpx kameru, GPS, WiFi, DivX, uređivanje Office dokumenata, copy/paste...

 

1. Uvod

 

Samsung i900 Omnia najavljena je prije ljeta, kao još jedan u nizu "iPhone ubojica". No kao što smo već spomenuli u iPhone 3G testu, sličnosti s Omniom su samo vanjske. Pravi konkurenti ovog naprednog Samsunga su HTC Diamond i Touch Pro, te slični Windows Mobile (6.1) uređaji. Sam operativni sustav znatno je unaprijeđen od strane Microsofta krajem 2007. godine o čemu smo i pisali, a što povezujemo s dolaskom prvog iPhone-a.

i900 Omnia, osim Windows Mobile sučelja krije i znatno naprednije karakteristike od konkurencije: 5 megapikselnu kameru i 8/16GB interne memorije, uz već standardne WiFi, GPS te HSDPA (standardne u klasi pametnih telefona).

Iako uz Omniu dobivate olovkicu za tipkanje po zaslonu, sučelje će dobro reagirati i na upravljanje prstima - što dosada nije bio slučaj kod Windows Mobile uređaja sa zaslonima osjetljivim na dodir.

Ono što najviše raduje kod Omnije je lijepo zapakiran uređaj s dodatnom opremom (odlične slušalice), te napredne poslovne funkcije. Više pogledajte na slijedećim poglavljima našeg mini-testa. Naime uređaj je kod našeg suradnika bio kratkih četiti dana te nismo uspjeli obraditi baš sve što ovaj uređaj nudi.

 

Detalji uređaja

 

Službene slike

 

Glavne karakteristike:

 • Mreža: 2G GSM 850/900/1800/1900 3G HSPDA 2100
 • Dimenzije i težina: 112x56.9x12.5 mm, 122 g
 • Zaslon: 265 k (65000 efikasno), ugrađen senzor pokreta, osjetljiv na dodir
 • Procesor: 624 Mhz Marvel  PXA 312
 • Operativni sustav: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional podržani: Microsoft Word, Exscel, Win Media, Power Point, Messenger
 • Memorija: 8/16 GB interne flash memorije, utor za memorijsku karticu (podržano do 8 GB micro sd memory card), 128 MB RAM, 256 ROM
 • Kamera: 5mpx (2592x1644), stabilizator, autofokus i bljeskalica video snimanje 640x480 (15fps), 320x240 (30fps)
 • Povezivanje i prijenos podataka: GPRS Class 12 (32-38 kbps) HSDPA 7.2 Mbps Wi-Fi (wlan) 802.11 b/g Bluetooth v2.0 (A2DP) Usb v2.0  Infracrveno sučelje-nema
 • Internet preglednik: WAP 2.0/xHTML/HTML/ RSS čitać, Opera i Internet Explorer
 • Podržani formati: DivX/xviD/WMA/MP3/MP4/AAC/AAC+/OGG/AMR

 

 

Prednosti:

 • haptične tipke (vibrira prilikom dodira "tipke" na zaslonu)
 • funkcije i mogućnosti (nema što nema)
 • brzina softvera
 • Stereo slušalice koje dolaze u prodajnom paketu
 • DivX reprodukcija
 • kvaliteta fotografija
 • različite mogućnosti unosa teksta
 • tipke za prihvaćanje i odbijanje poziva

Nedostatci:

 • rezolucija i kvaliteta zaslona (osobito loša vidljivost na suncu)
 • preosjetljiv senzor pokreta
 • sitan tekst samog izbornika
 • internet ne podržava Flash 

 

2. Pakiranje, dizajn, uređaj, osnovne funkcije

 

PRODAJNI PAKET

U prodajnom paketu nalazi se gotovo sve što vam je potrebno. Punjač, lijepo dizajnirani stylus (olovkica) za kretanje po ekranu koji se izvlači poput antene, a možete ga objesiti za vašu Omniu. Tu je i USB kabl, CD i knjižica s uputama. Najbolje od svega su Strereo slušalice koje se umeću u samo uho (tzv. inear model) s dva dodatna nastavka i daljinskim upravljačem

 

DIZAJN UREĐAJA

Čim smo uzeli Omniu u ruke dobili smo snažan osjećaj deja vu-a. Telefon neodoljivo podjeća na Samsung-ov model F490. Osobito stražnji dio uređaja. Naspram stražnjeg dijela mobitela, prednja strana ostavlja dojam odlične kvalitete, a telefon dosta dobro leži u ruci (vlasnicima starijih modela HTC-a/MDA nedostajt će robusnosti - no s vremenom se lako naviknete).

Na prednjoj strani uređaja smještene su dvije tipke, i zapravo jedan miš. Da, dobro ste pročitali. Između tipki za javljanje i odbijanje poziva (op.ur koje toliko nedostaju na iPhone-u 3G) nalazi se malena četvrtasta tipka koja je zapravo pravi miš koji susrećemo kod prijenosih računala pomoču kojega se možete kretati izbornikom. Fenomenalno!

Dodajmo i da se radi o touchpad mišu, a pomicanjem prsta po njemu se strelica miče ekranom. Pritiskom  na miša se potvrđuje radnja (izbor   nekog programa i slično).

 

Na desnoj bočnoj strani se nalazi tipka za ulazak u izbornik, dvije tipke za kotrolu zvuka i tipka za korištenje fotoaparata. S lijeve strane je micro USB utor (za slupalice ili punjač) a na gornjem dijelu je prorez za trakicu. Na vrhu uređaja je smještena tipka za gašenje i paljenje mobitela s funkcijom stavljanja uređaja u sleep mode (kao i kod iPhona) te malena tipka za reset kojoj se može pristupiti pomoću igle ili nekog sličnog, tankog objekta. Tako nema straha da ćete slučajno “očistiti” cijeli uređaj. Na donjoj strani uređaja smješten je mikrofon, a na poleđini kamera crvenog ruba i odlična bljeskalica. Kao i kod večine modela s tolikim ekranom osjetljivim na dodir, na mobitelu ostaju packe od tipkanja i držanja na uhu.

Ispod poklopca uređaja nalazimo ne tako veliku bateriju (za smartphone), utor za microSD memorijsku karticu i SIM karticu. Kako uređaj ima čak 8/16 GB interne memorije, činjenicu da kartica s dodatnom memorijom nije hot-swap (izmjenjiva dok uređaj radi) ne možemo gledati kao nedostatak. Sama baterija traje dulje nago na iPhone-u; oko tri dana, a najviše ju troši uporaba haptičnih tipki (vibriranje prilikom tipkanja po zaslonu).

 

FUNKCIJE I MOGUĆNOSTI

Kao što smo već napomenuli, uređaj je opremljen gotovo svim mogućim funkcijama koje nalazimo u uskoj klasi uređaja. Nismo se mogli odlučiti u koju ga kategoriju telefona staviti. Ovdje je riječ i o poslovnom i o multimediajlnom uređaju. Zapravo, najbolje je govoriti o "multimedijalnom poslovnjaku". Ima ugrađen senzor rotacije čiju osjetljivost možete sami odrediti. Također, sami možete namještati jačinu vibracije koju ćete osjetiti svaki put kada dodirnete ekran kako bi ste bili sigurni da je uređaj poslušao vašu naredbu (haptične tipke). Osim kalsičnog “skrolanja”, po izborniku se možete kretati Finger Mouse-om koji vrlo uvjerljivo oponaša “stolnog miša”, mada ponekad funkcionira pomalo neprecizno. No zato nije moguće ugodno listati izbornikom pomicanjem prsta preko zaslona, kao što je to riješeno kod iPhone-a. Potrebno je koristiti pomičnu taku smještenu na desnoj strani zaslona.

Od senzora Omnija ima senzor pokreta, pa se zaslon okreće u obje strane vodoravnog položaja,  zamjerka je animacija u trenutku okretanja uređaja u drugačiji položaj, koja traje nekoliko sekundi i pomalo je iritantna

Kada mobitel zvoni, ako ga okrenete naopačke, prestat će zvoniti (već vođeno na Nokiji 8800 Arte), ali u ovom slučaju kad se mob okrene nazad, nastavlja zvonjenje.

 

 

POZIVI, PORUKE...

Do kontakata se dolazi jednostavno jer se na početnom zaslonu prikazuje dirketna tipka. Prilikom ukucavanja broja uređaj nudi nedavno birane brojeve, kao i one iz imenika koji počinju na identičan način.

Popis poziva je iznimno pregledan kao i na većini Windows Mobile uređaja, kao i poruke. Dodajmo i da je čujnost/prijem mreže tokom razgovora izvrstan.

 

OMNIA vs.KONKURENCIJA

Na prvi pogled jasno je čiji su komad kolača Samsungovi inžinjeri željeli oduzeti. Pomalo smo skeptični u uspjeh toga plana, no jedino što možemo, je ostaviti da vrijeme napravi svoje te da se rezultati usporede.

iPhone za razliku od Omnie ima daleko kvalitetniji i veći ekran. Boje i oštrina su nemjerljivo bolji, kao i vidljivost na suncu. Istina, i jedan i drugi uređaj mamac su za mrlje što može dodatno otežati “pogled”.

Omnia daleko prednjači s kamerom i video mogućnostima, a o podržanim audio i video formatima (DivX, Xvid) da ne govorimo. Jednostavnost samog izbornika je na strani iPhona dok Office (poslovne) mogućnosti idu Omniji, što će mnogima koji su već koristili Windows Mobile uređaje biti dovoljna prednost.

Hoćete li biti veća faca ako na stol omiljenog kavića stavite iPhone ili Omniu, na vama je da probate, a o samom dizaju i usporedbi koji je ljepši nećemo, to je ipak stvar ukusa. Ono u što smo sigurni jest da je na iPhonu kretanje izbornikom daleko ugodnije i preglednije - ali ponekad i površno.

3. Multimedija i poslovne funkcije

 

KORISNIČKO SUČELJE

Windows Mobile 6.1 je na i900 Omniji nešto pregledniji s lakšim upravljanjem zbog većeg zaslona. Nakon dužeg korištenja upravljanje ide još brže. U četiri dana testa sučelje se niti jednom nije blokiralo. Kao što smo već spomenuli, tipkanje prstima ima dobar odziv, a za uređivanje dokumenata prepručamo olovku.

 

 
NOVOSTI WINDOWS MOBILE 6.1 SUSTAVA
 
Posljednja verzija Windows mobile sustava 6.1 donjela je nekoliko novosti i poboljšanja. Svijet mobilne komunikacije u 21. stoljeće grabi nevjerojatnom brzinom pa tako i same platforme na kojima "dišu" mobilni uređaji. Kako bi pratio trend MicrosofT je morao doraditi svoj sustav te time pokušati zadržati poziciju na tržištu. Prije svega, u novoj verziji je jasna dorada samog grafičkog sučelja, a osobito u slučaju Ominie koja je svoje "Samsungovske gene" izmješala sa Microsoftom. Na prvi pogled, uopće vam nije jasno što konkretno pokreće Omniu, dok ne pogledate Info traku sa statusom baterije i signala na vrhu ekrana. tek tada postaje jasno o čemu se radi. Kada uđete u sam izbornik tu je priča drugačija, i odmah vam je jasno da su to "Windowsi".
 
 
 
Druga novost je poboljšano instant dopisivanje u obliku tekstualnih poruka na čemu je i sama SMS aplikacija bazirana. Moramo priznati da nam se to nije svidjelo, jer je ponekad zamorno čitati ponovno cijelu konverzaciju između vas i osobe kojoj ste slali poruke da bi ste došli do željene poruke koju tražite.
 
 
Svakako je za pohvaliti i jednostavnost pristupa e-mailu i bluetoothu. Općenito možemo zaključiti da je Microsoft mislio na funkcionalnost i pokušao pomalo komplicirani sustav što više pojednostavniti i približiti krajnjem korisniku. Mnogo pažnje se posvetilo i sigurnosti korisnika, osobito u slučaju gubitka mobilnog uređaja. Ukoliko vam netko ukrade uređaj napravit će se enkripcija vaših podataka kako oni ne bi dospjele u krive ruke, a vi, ukoliko ste napravili sinkronizaciju s vašim uređajem, možete ih vratiti na novi uređaj pokretan istim operativnim sustavom. Ono što nam se izuzetno sviđa kod ovog sustava jest automatsko podizanje na novu verziju svaki put kada je ona dostupna. 

 

URED

Kako je mobitel napravljen na Windows Mobile platformi, ne treba niti isticati da podržava sve poslovne mogućnosti koje smo ranije susretali na ovakvim uređajima. Excel, Word, Messenger, PowerPoint i Internet Explorer funkcioniraju odlično (radi se o verziji Office 2007!). Bez obzira na nešto manji zaslon od konkurencije, tablice, tekstovi i prezentacije vrte se iznenadjujuće dobro i brzo. Odlična je stvar što takve dokumente možete i obrađivati na samomoj Omniji, a tu je i podrška za Active Sync koja vam olakšava razmjenu podataka s vašim računalom (op.ur. funkcije su jednake kao i na Nokia Enterprise seriji, ali su pristupačnije).

Početni zaslon (desktop) je pregledan i moguće je kao na računalu dodavati zadatke jednostavnim povlačenjem olovkom

S lijeve strane je widgets trakaNa početnom zaslonu možete postaviti odličan sustav prečica kako bi vam u svakom trenutku bile dostupne aplikacije koje najčećšće koristite. Korisnik može sam odabrati koje opcije želi imati na traci, s tim da ih u svakom trenutku s ekrana može sakriti. Isto tako, otvoreni wigetsi se mogu micati po ekranu i ostaviti na   željenom mjestu.

Internetom se surfa preko odličnog Opera preglednika, jer je Internet Explorer poprilično loš (i IE je instaliran)

Omnia ima ugrađen streaming player za pregledavanje YouTube videa preko interneta, iako kao i iPhone ne podržava Flash.

Tu je i Google launcher, pomalo beskorisna aplikacija koja zapravo samo otvara Googleovu homepage s direktnim gumbom za popularni G-mail.


OPERA

Kao što smo istaknuli, osim Internet Explorera, u Omniji je i Opera, vrlo poznati i rašireni internet preglednik koji na ovom uređaju funkcionira daleko bolje od IExplorera. Općenito, velika zamjerka ovom mobilnom softveru jest loš internet preglednik (čitajte: Internet Explorer). Pregledavanje internetskih stranica Operom je ugodno i vrlo pregledno. I dalje mislimo da je iPhone uređaj koji pruža najugodnije surfanje internetom, al Opera u ovom slučaju stvarno dobro odrađuje svoj posao. Nekoliko puna nam se dogodilo da se ekran "smrznuo", no to isto može biti do kvalitete wlan signala. S obriom na UMTS i HSDPA podršku, pregledavanje Operom je ugodno i kad nije dostupan WLAN. 

Wi-Fi fukcionira odlično, sve dostupne mreže možete vidjeti jednim klikom na vašem ekranu. Traženje mreža se odvija brzo i kao što je uobičajena stvar, jednom autorizirana mreža ostaje zapamćena, što je slučaj i na iPhonu. Standard WLAN-a 802.11 b/g na mrežu se spaja brzo i signal je zaista stabilan. Sam pristup wi-fi mreži jedna je od glavnih značajka nadogradnje sustava sa 6 na 6.1. Na ranijoj verziji, pristup bežičnoj mreži bio je kompliciran i bilo je poprilično lagano zapetljati se. 
 

 

Programi • Jedinstven pregled kalendara - za cijelu godinu, uz ostale napredne funkcije kalendara

 

KAMERA

Kamera u ovom uređaju daje maksimalnu rezoluciju od pet megaipiksela s odličnom bljeskalicom koja hvata svaki trenutak i u najtamnijim prostorijama ili noći.

Osim autofokusa tu je i stabilizator kako kvalitetu fotografija ne bi pokvarilo podrhtavanje ruku. Ono što nam se posebno svidjelo jest jednostavnost upravljanja izbornikom kamere jer su sve opcije smještene uz sam rub ekrana i odlično reagiraju na dodir pa nećete imati problema želite li nešto promjeniti. Šteta što ne možemo toliko pohvaliti i video zapise koji su ipak manje kvalitete, u maksimalnoj rezoluciji 640x480 (15fps). Na prednjoj strani uređaja nalazi se kamera za video pozive koju ćete najvjerojatnije i koristitit samo za tu svrhu.

 

Primjeri videa i fotografija USKORO

 

MULTIMEDIJA

Kada govorimo o multimedijalnim mogućnostima, ovo je uređaj koji se s tim nosi u punom smislu riječi.

Pregled fotografija je izvrstan i brz, a obrađivanje je lako dostupno u pregledniku

Galerija sa slikama je posebna priča. Dočekali smo ono što smo toliko željeli. Pregledavanje slika pomicanjem prsta u jednu stranu funkcionira gotovo odlično kao i na Applovom “bolidu”.

Ugrađen je i GPS ali bez navigacijskog softwarea pa ga nismo mogli isprobati. No, također, uređaj je moguće spojiti i na vanjski GPS prijamnik.Omnia podržava i A-GPS opciju (spajanje na mrežu radi dodatnih podataka o prometu, mapama i sličnim geoinformacijama).

U potpunosti je podržano upravljanje E-mailom, MMS-om. Na glavom ekranu nalazi se kontrolna traka sa Widgetima koju smo već susreli ranije na modelu F480. Tamo možete smjestiti alate koje najčećše koristite te ih možete pokrenuti pomicanjem prsta i odvođenjem na ekran gdje se oni otvaraju. Jako zgodno i praktično Samsungovo rješenje. Kao što smo već i naviknuli, većina uređaja današnjice ugrađuje podršku za Google pa tako i Omnia ovdje ne zaostaje. Implementirani su Google Launcher i poznate Google Maps. Moramo priznati da nam se čini kako one na iPhonu funkcioniraju bolje i brže.

Osim glazbenog playera koji je vrlo lijepo grafički dizajniran, tu je i FM radio. Izuzetno kvalitetan prijamnik sa gomilom funkcija i mogućnosti i grafičkog prikaza za svaku pohvalu. Vanjski zvučnik možebiti vrlo glasan, a slušalice su jedne od najboljih koje smo imali na testu.

Tu je i multimedijalni player koji podržava većinu standardnih formata pa tako i filmove u Divix kvaliteti. Ugodnog je grafičkog sučelja, funkcionira bez zastajkivanja i nudi zanimljive mogućnosti. 

 

Ono po čemu se mobiteli pokretani ovim operativnim sustavom mogu pohvaliti, a tako je i u ovom slučaju, jest upravljanje datotekama. Gotovo indetično kao i na inačici sustava za osobna računala, a također i opcija koja nam jako nedostaje na iPhonu - copy/paste.

Ako vam zaslon na Omniji bude premalen, podržan je TV out, koji omogućava pregledavanje sadržaja s Omnije na televizoru.

 

IGRE

Šteta što s takvim rješanjem dolaze samo dvije predinastalirane igre (klasične Windows Mobile games od kojih je jedna slavni Solitaire)

 

4. Zaključak

 

Nismo navikli na Windows Mobile kod Samsunga, no on je opravdao očekivanja. Pregršt funkcija na velikom zaslonu možda ne može parirati iPhone-ovom multitouch zaslonu, ali je zaslon bolji nego što smo mislili.

Dizajn prati trendove, nije spektakularan, ali je ugodan. 

Prednost su Widgeti na početnom zaslonu, podrška za Office, te multimedijalne sadržaje, a sve uz velikih 8/16GB memorije. Trajanje baterije od tri dana za ovako napredan uređaj bilo je iznenađenje, posebice nakon što smo vidjeli kolike su dimenzije baterije.

Haptične tipke sve su pristunije na uređajima s tipkama osjetljivim na dodir, iako troše dosta baterije, ali smatramo da je to nešto što bi i iPhone trebao imati.

Omnija je izvrstan telefon visoke cijene za koju dobijate uistinu najbolje za poslovne korisnike.

OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Samsung Samsung i900 Omnia - mini test
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
Gdje kupiti
Uređaj je zastario
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.