Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Top 5 tehnoloških novotarija 1987.
Što je bilo popularno prije 30 godina
Stalno govorimo o ubrzanom napretku tehnologije i novim mogućnostima koje se svakodnevno pojavljuju. Postoje generacije koje nisu mogle niti zamišljati pojavu pametnih telefona i ostalih gadgeta bez kojih im se danas život čini nezamislivim. Stoga smo se vratili u 1987. otprilike na početak tehnološkog "ludila" koje traje i danas.

IBM PC Convertible 5140

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (3).pngIako bi se naziv računala IBM PC Convertible 5140, mogao prevesti kao IBM kabriolet, to je ustvari prvi laptop koji se pojavio na tržištu. Računalo teško gotovo 6 kg sadržavao je procesor Intel 8088 (4,77 MHz), 256 KB RAM-a, dva 3,5-inčna disketna utora, 2,400 mAh NiCd baterija, sklopivi jednobojni zaslon rezolucije 640x200. Najbolje od svega - nije imao tvrdi disk. No, ovo čudo tehnike je ostalo nedostupno mnogima jer je koštalo 2000 dolara. Danas najskuplji i najmoćniji laptopi koštaju toliko, a njihova raznolikost na tržištu je danas tolika da svaki model laptopa dolazi s najmanje dvije konfiguracije.

.

Microsoft Windows 2.0 

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (4).pngPredstavljen 9. prosinca 1987. OS Windows 2.0 donio je niz popularnih rješenja. To je prva verzija Windowsa koja je omogućila preklapanje programskih prozora, ikone na radnoj površini i grafike VGA (16 boja). Popularnost ovog proizvoda je pokušao narušiti Apple, koji je tužio Microsoft tvrdeći kako novi Windows previše nalikuje na njihov OS Macintosh. Apple je izgubio spor, a Windows se nastavio dalje razvijati i u konačnici je poprimio današnji oblik te stigao do broja 10.  

.

Zelda II: The Adventure of Link

Top-5-tehnoloških-novotarija-1987-(1).pngIako danas postoje gaming turniri, igra se u timovima, razlučivost mora biti 4K, a štekanje igre je nešto što izluđuje svakog igrača, gaming se razvijao jako dugo. Tome u prilog ide i arkadna 2D igrica Zelda II: The Adventure of Link, koju je prije 30 godina razvio Nintendo. Iako je tada to bila najpopularnija igra, danas se smatra jednom od najgorih Zelda ikad napravljenih. Toliko o tome koliko je gaming industrija napredovala u "samo" 30 godina.

.

GM Sunraycer

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (2).pngDanas automobili na električni pogon postaju sve uobičajeniji na cestama i već se polako okrećemo k razvitku samovozećih automobila. No, prije 30 godina je bilo nezamislivo da išta osim benzina i dizela pokreće automobil. Upravo zato je GM Sunraycer važan. Naime, to je prvi automobil na solarni pogon, koji je imao 8800 solarnih ćelija, koje su davale snagu od 1500 watta, koja je pak davala brzinu od 109 km/h. Za njegovu proizvodnju je potrošeno 2 milijuna dolara, stoga ne čudi da ga se nije moglo vidjeti u autosalonima ili na cesti. 

.

Canon RC-760

Prije 30 godina USA Today su bile prve novine s digitalnom fotografijom na naslovnici. Tako je većina fotoreportera te godine bila naoružana Canonom RC-760, jednim od prvih digitalaca s čak 600.000 piksela razlučivosti. Točno te godine predstavljen je i sustav EOS, koji se uz sitne modifikacije zadržao do danas kao jedan od standarda u fotografiji. Cijena tadašnjeg Canona je bila 5500 dolara, a danas se za taj novac može kupiti sva moguća i nemoguća oprema, koja mjeri milijune piksela razlučivosti. 

.

Više o temi tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (1126)
30 godina sustava Canon EOS
Prošlo je 30 godina otkako je Canon predstavio EOS, prvi elektronski spoj između fotoaparata i objektiva. Ožujak 1987. donio je revoluciju u fotografiji, koja traje i danas, zahvaljujući nepromijenjenosti sustava i njegovoj prilagođenosti novim tehnologijama, a mi vam donosimo sve što bi ste o njemu trebali znati i zašto je EOS toliko važan u fotografiji.
11.3.2017.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
3.12.2016.
Električni automobili s najboljom autonomijom
U posljednje vrijeme, sve je više ekoloških, električnih automobila, kao i onih s pametnim sustavima upravljanja. Neki od njih su otišli toliko daleko da im vozači, najblaže rečeno, ne trebaju. No, koliko oni zaista mogu daleko otići? Evo odgovora.
26.1.2017.
Isprobali smo: Windows 10
Pred koji tjedan Microsoft je objavio globalnu dostupnost za njihovu novu inačicu Windowsa 10. Specijalizirani strani tehnološki mediji su se raspisali o tome koliko su Windowsi dobri. Skeptični zbog starih i priznajmo loših ili barem prosječnih iskustava pri korištenju Microsoftovih proizvoda jedva smo se natjerali isprobati Windows 10. I od prve vidimo da se isplati odmah prijeći na njih.
14.8.2015.
5 najboljih rabljenih mobitela (2016)
Mnogi od nas žele imati najbolji smartphone, no ne mogu si to svi i priuštiti. Jedna od opcija je nabavka rabljenog top modela starog do dvije godine. Svi mobiteli na ovom popisu su nešto deblji u profilu od najnovijih modela. Također, njihove baterije vrlo vjerojatno ne rade kao na početku pa je poželjno uračunati u cijenu trošak nove baterije.
10.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.