Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Što je eSIM i kad će doći u širu upotrebu?
Jednim eSIM-om bit će moguće povezati više uređaja
Tehnologija eSIM-a je nešto o čemu se raspravlja već zadnjih desetak godina. No, tek su se u posljednjih godinu dana pojavili pomaci u promicanju tehnologije, koja bi trebala zamijeniti klasične SIM kartice. Što bi nam ona trebala donijeti i kada, pročitajte u našoj temi.
eSIM je programabilan i ne može se izvaditi iz uređaja

Prvo ćemo definirati što je eSIM ili ugrađeni SIM. To je maleni čip koji se ponaša kao SIM kartica, ali je, za razliku od nje, ugrađen u pametni uređaj i nema mogućnosti za njegovim uklanjanjem. Kod klasične SIM kartice je za promjenu podataka na njoj (broj, teleoperater, postavke mreže i sl.) trebalo izvaditi karticu iz uređaja i kupiti novu. S eSIM-om je dovoljno obrisati stare podatke i učitati nove, bez promjene kartice ili cijelog uređaja. 

To je samo jedna od prednosti tehnologije, koju od 2010. snažno zagovara GSM Association, svjetska udruga za mobilne telekomunikacije. Naravno, postoje i druge inicijative sličnog karaktera, poput ERA-GLONASS-a u Rusiji ili eCalla u EU. To su ujedno i primjeri gdje je tehnologija ugrađene kartice s univerzalnim strujnim krugom (eUICC), na kojoj se bazira eSIM, dosad inkorporirana.

Namjera je da se eSIM koristi u pametnim gadgetima, autima ili igračkama

No, gdje se eSIM može koristiti? Gotovo u bilo kojem pametnom uređaju koji koristi standardne SIM kartice, s namjerom da se njihova upotreba proširi i na ostale pametne gadgete, pa čak i vozila ili igračke. Prvi korak je 2012. napravio Apple stvaranjem svog Apple SIM-a, koji je bio ugrađen u tablete iPad Air 2, iPad Mini 3 i 4 te iPad Pro. Apple SIM je imao funkcionalnost eSIM-a no on to nije bio u pravom smislu riječi jer ga se moglo izvaditi iz uređaja, no za početak i to je nešto. 

Danas se tehnologija polako širi i pametni uređaji s eSIM-om postaju različiti. Jedan od njih je i sat Huawei Watch 2, koji uz eSIM ima i mogućnost primanja Nano SIM kartice, za one koji još ne vjeruju u novu tehnologiju. Samsung je svoje satove Gear S2 i S3, također, opremio eSIM-om. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer su teleoperateri (na nagovor GSMA-e) počeli prihvaćati i uvoditi eSIM u svoju ponudu. Još samo da tehnološki divovi počnu proizvoditi uređaje s ovom tehnologijom u većoj mjeri.

Mnogo je prednosti korištenja eSIM-a

Zašto to želimo? Zato jer bi to bilo korisno na više načina. Prvo, eSIM zauzima dvostruko manje mjesta u uređaju od Nano SIM-a, stoga u uređajima ima više mjesta za ostale komponente. Nadalje, kao što smo već rekli, eSIM je programabilan, što znači da možete promijeniti sve važne podatke ako niste zadovoljni uslugama svog teleoperatera ili želite promijeniti broj. To bi bilo moguće korištenjem tehnologije on-the-air (OTA), koja je zapravo bežični način slanja kriptiranih podataka od jednog pošiljatelja, k primateljima koji trebaju koristiti te podatke. To je i jedna od zamisli GSMA u uvođenju eSIM standarda na tržište.

Osim toga, korištenjem eSIM-a bi se moglo izbjeći plaćanje roaminga u inozemstvu, s obzirom na to da bi čip putem OTA-e sam prebacivao podatke s jednog teleoperatera na drugog, pogotovo ako se radi o istoj kompaniji koja djeluje u više država, a tu je i izbjegavanje troška kupovine dodatne SIM kartice ili prisilnog korištenja Wi-Fija. Uostalom, eSIM će biti sigurniji unutar uređaja od klasičnog SIM-a, jer uz nepromjenjivu bateriju nema potrebe da uređaji imaju odvojiv stražnji poklopac, što bi moglo smanjiti oštećenja prilikom padova, ali i povećati razinu vodootpornosti.

eSIM zasad nije kompatibilan s opcijom Dual SIM-a na uređajima

No, uz sve pozitivne strane postoji i nekoliko mana. Jedna je naravno hakiranje podataka prije njihova slanja korisnicima putem OTA-e, što bi značilo da bi pristup privatnim podacima osoba pohranjenih na eSIM-u ili samom uređaju bio mnogo jednostavniji. Druga je to što još nije pronađen način kako bi eSIM mogao funkcionirati u uređajima s opcijom Dual SIM. Hoće li to biti kombinacija dva eSIM-a i hoće li oni biti međusobno ovisni ili ne, zasad se ne zna. Ne zna se ni je li moguće kombinirati eSIM, s nekim klasičnim oblikom SIM kartice, niti na koji način bi ta kombinacija trebala funkcionirati.

Posljednja mana se tiče odgovornosti vlasnika prema svojim gadgetima. Naime, kao i kod klasičnog SIM-a, ako izgubite uređaj, nepovratno ste izgubili i eSIM, a s njime i sve podatke o mreži, teleoperateru i kontakte. No, vjerujemo kako će GSMA zajedno s proizvođačima gadgeta i teleoperaterima naći rješenje i za to te da će do kraja ovog desetljeća eSIM biti široko rasprostranjena tehnologija. 

.

Više o temi komunikacije, SIM.

Komentari (0)
Pročitano (998)
eSIM kartice donose prednost potrošačima
Nedavno se pojavila inicijativa koja želi ukinuti SIM kartice kakve poznajemo i razviti standard eSIM-a, odnosno programabilnih kartica integriranih u uređaje. U tekstu donosimo potencijalne prednosti i nedostatke ove tehnologije, koja je zasad u najranijoj fazi razvoja.
20.11.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.