Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
3 najgora proizvoda Applea čija tehnologija još živi
Danas su pojmovi osobnog asistenta, gaming konzole i mrežne zajednice vrlo popularni
Apple je danas jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. No, za to joj je trebalo tridesetak godina razvoja i mnoštvo krivih koraka. U članku vam otkrivamo koji su proizvodi bili najveći promašaji Applea, ali opet dovoljno dobri da njihove tehnologije žive na iPhoneima, iPadima...

Apple Newton

Davno prije iPhonea, Apple je stvorio Newton - osobnog digitalnog pomoćnika. Ovih dana kad čujemo pojam digitalnog pomoćnika, pomislimo na Siri, ali ovaj uređaj je bio poput pametnog telefona, ali bez telefonskog dijela. Newton je bio napredan za svoje vrijeme (predstavljen 1993.), ali njegova visoka cijena spriječila je masovno usvajanje. Njegove značajke nije mogao usvojiti bilo tko, kao što se to čini danas.

Larry Tesler, bivši član tima Lisa, trebao je pronaći brzi procesor male potrošnje energije za Appleov Newton, ali nije bilo prikladnih postojećih opcija. Naposljetku, okrenuo se Acorn RISC Machineu i njihovom partneru VLSI-ju. Ako niste čuli za Acorn, dovoljno je reći da je to današnji ARM, tvrtka koja je stvorila temelj svim suvremenim mobilnim procesorima.

Apple Newton je proslavio ARM čipove i Pixo OS, prethodnika iOS-a

Apple, Acorn i VLSI dizajnirali su novu ARMv6 jezgru za napajanje Newtona. Različite inačice ARMv6 će kasnije doći na prve pametne telefonime, uključujući nekoliko Androida i Palm Pixi. Stvari su kasnije preselili u ARMv7 i sada ARMv8 (64-bitne čipove), ali tada je bilo malo konkurencije (danas su tu Qualcomm i MediaTek).

Suvremene ARM jezgre nisu jedino nasljeđe Apple Newtona. Dva developera koji su radili na njemu kasnije su osnovali Pixo, tvrtku koja stoji iza operacijskog sustava za rane iPode (sve ne-iOS uređaje pokretao je Pixo OS).

.

Apple Pippin

Sredinom 90-tih Apple je započeo licencirati svoj brand drugim proizvođačima koji su izrađivali digitalne kamere, CD playere, pa čak i igraće konzole. Te konzole su se zvale Apple Pippin i proizvedene su u kompaniji Bandai (poznatoj po igračkama Power Ranger).

Pippin je imao opcije koje danas imaju Xbox ili Playstation

Zapravo, Pippin je bio više od konzole. Temeljio se na Macintosh platformi i pokretao ga je modificirani Mac OS. Ali Apple je zabranio Bandaiju da ga zove računalom kako bi se spriječio zbunjenost kupaca. Osim toga, tvrtka nije učinila apsolutno ništa za plasman proizvoda i tu se djelomično krije njegova propast. Pippin je bio multimedijalni centar, nešto nalik na suvremene konzole jer je osim igara, mogao reproducirati glazbu i video, čak i pregledavati web. Međutim, uz cijenu od 600 dolara bio je preskup.

Ipak, možete vidjeti sličnosti s Microsoftovom Xbox-om. Trebao je trebalo biti mozak kućne zabave i pokretala ga je verzija tvrtkinog OS-a. Međutim, po svim računicama, Pippin nije bila vrlo impresivna igraća konzola. Jedina igra koja se istaknula je SF pucačina u prvom licu pod imenom Super Maraton. Nju je razvila tvrtka Bungie, koja će tri godine kasnije stvoriti jednu od najpoznatijih pucačina - Halo.

.

Apple eWorld

Godine 1988. Apple i Quantum Computer Services pokrenuli su AppleLink Personal Edition za Apple II i Macintosh. Kasnije (1994.) dvije će tvrtke partneri stvoriti eWorld. Predstavljen kao grad s raznim zgradama, eWorld je ponudio e-mail (u pošti, naravno), telefon (u mjesnoj zajednici) i još mnogo toga na običnoj floppy disketi.

Appleova neuspjela mrežna zajednica je značila kraj suradnje s AOL-om

Quantumov suosnivač i izvršni direktor tvrtke Steve Case, bio je tri mjeseca u Kaliforniji pokušavajući uvjeriti Apple da dopusti njegovoj tvrtci pokretanje nove usluge. Apple bi dobio 10 posto od 8,95 dolara mjesečne pretplate i 7,95 dolara po satu.

Taj Quantum, koji se dogovarao s Appleom oko raspodjele dobiti je 1991. prerastao u AOL. Na vrhuncu dominacije tvrtka je bila dominantan pružatelj internetskih usluga u SAD-u, a čak 50 posto svih proizvedenih CD-a na svijetu je poteklo iz te tvrtke. Danas AOL životari, nakon sloma otprije nekoliko godina. Apple nije znao prepoznati tu priliku, jer kasniji napori za izgradnju mrežne zajednice nisu bili uspješniji od eWorlda.

.

Više o temi Apple.

Komentari (0)
Pročitano (539)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.