Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Virus CopyCat zarazio milijune Androida
Autonomno upravlja Android uređajima i krade podatke
Čak 14 milijuna Android uređaja zaraženo je u posljednjih nekoliko dana novim virusom pod nazivom CopyCat. Najviše zaraženih uređaja nalazi se u Aziji i SAD-u, ali i svi ostali trebaju biti zabrinuti.
Zaraženi su uređaji sa starijim verzijama Androida putem neprovjerenih aplikacija

Ovaj malware ima čitav niz mogućnosti, poput "rootanja" uređaja, ali i pokretanja aplikacija i kontrole nad svim aktivnostima na uređaju. Prilikom zaraze, zlonamjerni softver preuzima kontrolu nad uređajem, a zatim instalira cijeli niz aplikacija čime hakeri ostvaruju dobit. Osim toga, neki adware programi kradu osjetljive podatke žrtava koji se nakon toga preprodaju na dark webu. Hakeri su putem CopyCata na ovaj način zaradili više od milijun i pol dolara.

Najviše je zaraženih uređaja sa starijim verzijama Androida s već odavno poznatim sigurnosnim propustima, koji su u kasnijim verzijama ispravljeni. Zanimljivo je kako postoje zakrpe koje ispravljaju te propuste, ali čak 64 posto korisnika Androida ih nije instaliralo, što je učinilo njihove uređaje podložnijima ovakvim napadima. Stoga bi korisnici bi trebali uvijek voditi računa da imaju ažuriranu verziju Androida te, kao i kod računala, imaju i neke zaštitne programe.

Stručnjaci ističu kako je zlonamjerni softver bio skriven u popularnim aplikacijama koje korisnici preuzimaju s različitih mobilnih trgovina, no dodaju kako za sada nema pokazatelja da su zaražene aplikacije u trgovini Google Play. Stoga se savjetuje oprez pri preuzimanju aplikacija iz nepoznatih izvora. 

.

Više o temi mobiteli, tableti, Android, hakiranje, sigurnost.

Komentari (0)
Pročitano (923)
Raste broj malwarea na Macovima
Appleova računala sa sustavom MacOS sve su veća meta hakera. To je ustvrdio proizvođač antivirusnih sustava McAfee u svom izvješću o sigurnosti. No, kolike su potencijalne prijetnje na MacOS-u i pokušava li McAfee samo prodati svoje proizvode?
30.6.2017.
Mobiteli i računala sve češće mete ransomwarea
Pametni telefoni i mobilni operativni sustavi su odavno preuzeli primat kada je u pitanju pristup internetu u odnosu na klasična stolna računala i operativne sustave. Analogno rastu popularnosti mobitela među korisnicima porasla i zainteresiranost hakera za napade na mobilne OS-ove.
6.6.2017.
Pet načina kako se zaštititi od ransomwarea
Ransomware ili virus kojim hakeri inficiraju računalo i drugu opremu dok im se ne plati otkupnina, sve je češća pojava. Žrtve su uglavnom velike kompanije, no što ako se hakeri okome na "obične" korisnike? Donosimo pet načina kako se zaštititi.
22.12.2016.
Kako spriječiti i liječiti Facebook od hakiranja i virusa?
Jedno od bitnijih pravila na internetu jest: Što je veća platforma ili sustav, veći je rizik od hakiranja ili pojave virusa. Tako su najčešće mete hakerskih napada društvene mreže, a u tome prednjači Facebook. Kako biste spriječili, ili u najgorem slučaju, liječili probleme s Fejsom, pročitajte ovaj članak.
2.3.2017.
5 najboljih besplatnih antivirusnih programa
Sigurnost na internetu je gotovo jednako važna kao i fizička sigurnost. Brojni hakerski napadi, načini na koje druge osobe mogu doći do vaših podataka i potom ih zloupotrijebiti, postaju sve raznolikiji i sve učestaliji. Zato smo za vas izdvojili 5 antivirusnih programa koji će vas zaštititi od virusa i potencijalnih opasnosti. A uz to su još i besplatni.
21.2.2017.
Hakeri putem WhatsAppa kradu privatne podatke
Nova vrsta virusa na pametnim telefonima pojavila se nedavno u Indiji. Hakeri putem WhatsAppa šalju naizgled obične Word dokumente koji kradu osjetljive podatke, poput PIN-ova i lozinki za internetsko bankarstvo.
5.1.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.