Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Qualcomm želi spriječiti prodaju iPhonea u SAD-u
Zbog navodne povrede njihovih 6 patenata
Nastavlja se sudska saga između Applea i Qualcomma koja je počela prije pola godine. Nakon niza međusobnog tužakanja Qualcomm se dosjetio da bi mogao zatražiti zabranu prodaje iPhonea u SAD-u, jer Apple navodno koristi njihove patente.
Qualcomm se odlučio za radikalniju mjeru od zaustavljanja isporuke čipova

Podsjetimo, Apple je prije 6 mjeseci tužio poznatog proizvođača čipova Qualcomm, kazavši kako je ta tvrtka nepropisno zadržala rabate u znak odmazde zbog Appleovih pritužbi regulatornim tijelima u SAD-u i drugim državama. S obzirom da su Appleu Qualcommovi čipovi važni za američko tržište, idući potez bi mogao uzdrmati ekipu Tima Cooka.

Naime, Qualcomm želi zabraniti uvoz i prodaju iPhonea u SAD-u i traži od Američke međunarodne komisije za trgovanje (ITC) da provede istragu o navodnoj povredi propisa. Ovo je najnoviji, ali daleko najozbiljniji razvoj događaja u ovom intenzivnom i dugotrajnom pravnom sporu. Tvrtka također traži od ITC-a da istraži koji iPhonei imaju čipsete koje proizvode njihovi konkurenti, odnosno Intel. Qualcomm očekuje da će istraga započeti u kolovozu, a ročište početkom iduće godine.

Qualcomm tvrdi da je povrijeđeno čak 6 njegovih patenata, koji omogućuju visoku učinkovitost, istodobno produžujući životni vijek iPhonea. Tvrtka također želi da se naloži izdavanje "zabrane daljnje prodaje spornih Appleovih proizvoda koji su već uvezeni i zaustavljanja marketinga, oglašavanja, demonstracije, skladištenja uređaja za distribuciju i upotrebu u Sjedinjenim Državama".

Proces bi se mogao oduljiti i na više od dvije godine, ovisno o istrazi

Osim planiranog angažmana ITC-a, Qualcomm je također podnio tužbu Okružnom sudu Southern Districta u Kaliforniji zbog kršenja navedenih šest patenata. Sud će vjerojatno ostati u predmetu do zaključka istrage ITC-a, a ako slučaj ne bude riješen, suđenje na tom sudu bi trebalo početi za dvije godine.

Naravno, ne zna se koliko bi ova sudska trakavica, ali i donošenje odluke o zabrani prodaje i oglašavanja iPhonea u Americi, mogla utjecati na poslovanje Applea. O tome će odlučivati ITC kada dovrši svoju istragu. Zabrana bi mogla utjecati i na prodaju budućeg iPhonea 8, pa moguće i kasnijih modela, s obzirom da odluka stupa na snagu 18-21 mjesec nakon podnošenja tužbe. Apple sigurno neće sjediti mirno, a ovaj spor će sigurno dobiti nastavak u skorije vrijeme. 

.

Više o temi Apple, Qualcomm

Komentari (0)
Pročitano (299)
Apple tužio Qualcomm i dobio protutužbu
Apple se očito voli tužakati. Nakon što ga je, prije Božića, Nokia tužila zbog "maltretiranja" njihovih proizvodnih partnera oko patentnih prava, isto će učiniti i Qualcomm, nakon što ih je Apple tužio zbog zadržavanja rabata.
31.1.2017.
Nokia ponovno tuži Apple
Tim Cook i Appleova ekipa su od Nokije dobili neočekivani božićni poklon - tužbu. Naime, Apple je tužio tvrtke koje surađuju na patentima s Nokijom, a ovi su uzvratili direktnom tužbom za čak 32 patenta.
26.12.2016.
Apple će iduće uređaje predstaviti 12. rujna
Svake godine u otprilike isto vrijeme Apple pošalje pozivnice za jedan od najočekivanijih eveneta godine; onaj na kojem predstavljaju novi iPhone, a uz njega i nekoliko drugih gadgeta ili računala. Ove godine to bi se trebalo dogoditi 12. rujna.
29.8.2017.
Čitač otiska prsta konačno ugrađen u ekran
Prošloga je tjedna na MWC-u u Šangaju kineska kompanija Vivo u suradnji s Qualcommom pokazala prvi mobitel koji ima senzor otiska prsta integriran ispod ekrana. Time su napravili nešto s čime se Apple i Samsung muče već mjesecima, ali i iskorak u mobilnoj tehnologiji.
11.7.2017.
Predstavljen novi Snapdragon za jeftine mobitele
Qualcomm je službeno predstavio nasljednika svog trenutnog niskobudžetnog čipseta, Snapdragona 435, u obliku novog i poboljšanog Snapdragona 450. iz tvrtke kažu kako će novi SoC imati pet važnih poboljšanja.
7.7.2017.
Pojavili se dokazi o Appleovim AR naočalama
Već smo ranije pričali kako Apple namjerava proizvoditi naočale za proširenu stvarnost. No, sad smo dobili prve opipljive dokaze njihova napora, a i mnoštvo glasina i informacija koje dosad uopće nisu bile poznate.
4.7.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.