Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako spriječiti Google da zna sve o vama?
Donosimo što učiniti da Google ipak ne zna sve o vama
Mnogi od nas se pitaju zna li Google baš sve. Kad je riječ o nama i onome što radimo na internetu, odgovor je - da. Prije desetak godina je tadašnji izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, rekao da, ako na internetu radimo nešto što ne želimo da itko sazna, onda je najbolje da to uopće ne radimo, jer uvijek postoji mogućnost da je to negdje zabilježeno i da bi tajna mogla biti otkrivena. Donosimo vam načine kako to spriječiti.
Stranica za upravljanje oglasima jedan je od najvećih izvora vaših podataka

Opće je poznato da Google, Facebook i drugi servisi te društvene mreže danas o internetskim korisnicima znaju skoro pa više i od njih samih, jer ove kompanije spremaju i pamte sve što radite i pretražujete na internetu. Naravno da će većina koristiti privatni mod u preglednicima za gledanje nešto "škakljivijih" sadržaja, ali ni to nije rješenje.

Jedno od mjesta na kojem možete saznati što sve Google zna o vama i koje je sve informacije prikupio tijekom godina jest stranica za upravljanje oglasima. Na njoj možete isključiti oglase temeljene na vašim interesima, ali i vidjeti vaš profil koji je Google izradio o vama na temelju povijesti pretraživanja, interesima i povijesti surfanja YouTubeom.

Google pamti vaša pitanja, pretrage, korištenje YouTubea, lokacije...

Jedna od najčudnijih Googleovih opcija svakako je mogućnost preslušavanja vaših glasovnih pretraga. Google pamti sve što ste ga ikada upitali, bilježi ta pitanja i te informacije koristi kako bi vam prikazao oglase bliske vašim interesima, odnosno oglase za koje postoji veća vjerojatnost klikanja na njih. Ovdje možete provjeriti sve vaše glasovne upite koji su pohranjeni na Googleovim serverima, preslušati ih i obrisati (što svakako preporučujemo, makar ni to nije jamstvo da će oni potpuno nestati).

Osim toga, Google zna i sva mjesta na kojima ste bili, a njih možete pregledati na Googleovoj vremenskoj traci. Dovoljno je upisati datum koji vas zanima i Google će vam pokazati gdje ste bili tog dana. Za brisanje ovih podataka treba kliknuti na ikonu kante za smeće u donjem desnom kutu karte, odnosno u donjem lijevom kutu možete odabrati opciju onemogućavanja povijesti lokacija i na taj ćete način spriječiti Google u praćenju vaše lokacije. Također je potrebno isključiti opciju praćenja i na vašim mobilnim uređajima.

Možete kontrolirati pregled vaših aktivnosti na Googleu

Ako želite da Google što manje zna o vama, svakako izbrišite i povijest pretraživanja i surfanja YouTubeom. Na stranici o vašoj aktivnosti na Googleu potrebno je kliknuti na tri točkice u gornjem desnom uglu i među ponuđenim opcijama možete izbrisati vaše dotadašnje aktivnosti, odnosno pod opcijom "Kontrola aktivnosti" možete podesiti opcije tako da Google više ne prati vaše aktivnosti na internetu i unutar aplikacija, povijest pretraživanja i pregledavanja YouTubea, glasovne pretrage...

Ako želite u potpunosti nestati s interneta (ako je to danas uopće moguće), u tome će vam pomoći stranica Deseat.me. Na njoj je dovoljno upisati svoju Gmail adresu i na jednom mjestu pokazat će se svi vaši online računi i profili na društvenim mrežama povezani s ovom e-poštom te ih na ovom mjestu odmah možete i izbrisati. 

.

Više o temi Google.

Komentari (0)
Pročitano (2100)
Odsad je moguće pretraživati Google i izvan mreže
Google je uveo jedno zanimljivo ažuriranje svoje aplikacije na OS Android. Ono će omogućiti da "stanete u red" prilikom pretraživanja, ako ste izvan mreže. Kad se ponovno spojite na mrežu, rezultati vašeg pretraživanja će biti spremni.
27.1.2017.
Kako riješiti probleme s Google Pixelom i Pixel XL-om
Google je nedavno ušao u segment premium smartphonea sa svojim najnovijim uređajima Pixel i Pixel XL. Novi uređaji se natječu izravno s trenutnim perjanicama iz Applea i Samsunga, a dolaze i s nekim odličnim značajkama, kao što je Google Assistant.
24.12.2016.
Google blokira Adobe Flash Player na Chromeu
Google je još u svibnju najavljivao kako će blokirati sadržaje za Adobe Flash Player, a sad bi se to moglo i ostvariti. Naime, Google na Chrome uvodi HTML5 kao jedinu ispravnu opciju za prikazivanje sadržaja, a Adobeov alat ga ne podupire.
15.12.2016.
Za pretraživanje tvitajte Google i emoji
Google pokušava naći što više načina za olakšavanje pretraživanja, a sad bi za to mogao koristiti Twitter i emojije. Tako će se pretraga svesti na nekoliko jednostavnih znakova i Googleovo ime.
9.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.