Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Apple odbija reciklirati svoje gadgete
Iako je izrazio želju da započne s proizvodnjom gadgeta od recikliranog materijala
Apple je objavio svoje izvješće o napretku u području zaštite okoliša za 2017. Ono ističe uspjeh tvrtke u preusmjeravanju na potpuno obnovljivu energiju i korištenje manje snage, no veliki upitnik stoji iznad programa reciklaže starih gadgeta.
Apple želi početi proizvoditi gadgete od recikliranih materijala

U izvješću, Apple tvrdi da se želi preseliti na proizvode koji su u potpunosti reciklirani. Dakle, uskoro bi mogao doći dan kada će vam moći prodati iPhone i reći da izrađen od recikliranog hardvera. To je ambiciozan cilj, jer Apple bi jednoga dana mogao izgraditi uređaje od uglavnom recikliranog materijala koji košta manje nego kupnja i proizvodnja novih komponenti. To bi smanjilo i zagađivanje e-otpadom te potaknulo druge da stvore vlastiti program recikliranja.

No, jedno su želje, a drugo je stvarnost. iPhone i MacBook se uopće ne recikliraju. Umjesto toga, potpuno su uništeni prema Appleovim posebnim postupcima. Tvrtka iz Cupertina ne posjeduje gotovo nikakvu vlastitu reciklažu, umjesto toga uređaji se predaju raznim kooperantskim tvrtkama kojima je zabranjena ponovna upotreba ili preprodaja bilo koje komponente. Gadgeti su rastavljeni na metalne, plastične i staklene komponente, a Apple rukovodi samo malenim dijelom obrade materijala.

No, tvrtka zasad ne dopušta popravak ili ponovno korištenje komponenti

Postoji više problema s ovim pristupom. Dok se uređaji rastavljaju na hrpe plastike, stakla i metala (što još uvijek možemo zvati recikliranjem), zanemaruje se koliko bi se tih uređaja moglo popraviti, ponovno koristiti i prodati. Profit dobiven od takvih aktivnosti mogao bi zapravo pomoći kompanijama u plaćanju reciklaže. Appleova trenutna pravila osiguravaju da njihovi vlastiti reciklirani proizvodi vrijede minimalno, što tvrtkama za recikliranje otežava poslovanje. To je jednostavno stvar brendiranja, jer Apple ne želi da Macovi preplave tržište rabljenih uređaja, jer bi to stvorilo očekivanja da Macovi trebaju biti jeftiniji nego što jesu.

Ako Apple može početi s proizvodnjom pametnih telefona od 100 posto recikliranog materijala (ili čak 80-90 posto), to bi bio veliki korak naprijed u odnosu na današnji odnos prema e-otpadu. Istodobno, Apple provodi strategije koje jamče da njihov hardver završi na smetlištima ili se koristi kao punilo u proizvodnji druge robe, ne dopuštajući da se ponovno koristi ili popravlja. Ako tvrtka ozbiljno smanjuje vlastito zagađenje, potrebno je razviti praksu recikliranja koju ona i njeni partneri mogu koristiti za popravak i ponovno korištenje postojećih proizvoda, a ne samo za proizvodnju novih.

.

Više o temi Apple.

Komentari (0)
Pročitano (239)
Apple zaista radi na AR naočalama
Nešto se ipak kuha u Cupertinu. Apple navodno razvija naočale s proširenom stvarnošću. To je stara glasina, čiju smo moguću potvrdu doznali na najgori mogući način.
27.4.2017.
Kutija Apple AirPodsa će služiti kao punjač?
Apple se nije baš proslavio predstavljanjem svojih bežičnih slušalica Airpods. Zato sada pokušavaju smisliti način kako bi iduća generacija ovog gadgeta bila što korisnija i uspješnija u prodaji
19.4.2017.
Apple će proizvoditi vlastite grafičke čipove?
Apple već jako dugo proizvodi čipsete za svoje mobitele i tablete. No, grafičke čipove nabavljaju od drugih tvrtki. To bi se, prema izjavama vodećih ljudi jednog Appleovog dobavljača GPU-ova, moglo promijeniti već za dvije godine.
7.4.2017.
Apple prodaje prerađene nove MacBookove Pro
Apple je prošlog listopada predstavio novu verziju MacBooka Pro, a sad su se najnovije varijante bez Touch Bara pojavile u Appleovoj internetskoj trgovini i to u odjelu prerađenih (refurbished) uređaja. Čak i takvi, novi MacBookovi su i dalje vrhunski proizvod.
16.3.2017.
Apple seli proizvodnju iPhonea u Indiju
Suprotno najavama, ali i očekivanjima Donalda Trumpa, Apple će jedan dio proizvodnje preseliti u Indiju. Točnije, novi iPhonei će se proizvoditi u Bangaloreu, a ne u nekom od gradova SAD-a.
9.2.2017.
Apple tužio Qualcomm i dobio protutužbu
Apple se očito voli tužakati. Nakon što ga je, prije Božića, Nokia tužila zbog "maltretiranja" njihovih proizvodnih partnera oko patentnih prava, isto će učiniti i Qualcomm, nakon što ih je Apple tužio zbog zadržavanja rabata.
31.1.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.