Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kratice moderne tehnologije

Prosječnom korisniku nije baš najlakše pratiti ovako brz razvoj tehnologije. Zato smo na jednom mjestu objasniti gotovo sve 'kratice' koje širokopotrošni tehnički proizvodi sadrže.

 

Na taj način želimo Vam olakšati pregled i kupovinu novih proizvoda kako bi bili bolje upućeni u ono što kupujete.

 

Nastanak

Kratice najčešće nastaju gotovo svakodnevno, udruživanjem različitih proizvođača ili jednostavno neka anonimna tvrtka razvije novu tehnologiju, licencira ju i prodaje proizvođačima. Za kupce je povoljno ako se ta tehnologija (tj. njena kratica) ustali. Primjer može biti slučaj s Bluetooth-om. Dodajmo da od svake kratice postoje i razne kompilacije kratica, ali one gotovo uvijek znače isto.

 

Nevažne, bitne i nenavedene

Proizvođači često naglašavaju dodatno neke kratice kako bi kupce odvratili od razmišljanja zašto nema neki drugih opcija, koje su ponekad logične i česte. Zato dodatno hvale postojeće kako bi odvratili pozornost. Ono što Vas pri odabiru i kupnji proizvoda najviše treba interesirati je korisnost i kvalitete opcije, karakteristike ili jednostavno; kratice.

Današnji tehnički uređaji sadrže sve više funkcija tj. karakteristika. Zapravo sadrže ih toliko puno da nismo niti u stanju pratiti što one znače. Dodatno otežava činjenica da neki proizvođači koriste različite nazive tj. kratice za iste karakteristike proizvoda.

Od toga treba znati razlikovati pregršt tzv. "funkcija" koje služe samo radi "ušminkavanja“ proizvoda i marketinga. Možda i na neki način podižu ego kupca koji je podsvjesno uvjeren da njegov proizvod ima "sve živo". Te kratice često ne znače zapravo nešto posebno za taj proizvod ili su jednostavno uobičajene već dugi niz godina. Usporedimo to s autima s početka devedesetih godina koji su znali imati na stražnjem kraju natpis ABS kao sustav kočenja ugrađen u takav automobil. Danas bi isticanje toga moglo najvjerojatnije izazvati podsmjeh. Takve kartice i one koje koriste samo pojedinačni proizvođači nismo naveli, jer su kao što smo već rekli: nebitne.

Osim njih postoje i karakteristike proizvoda koje proizvođač uopće ne ističe. Tako se zna dogoditi da neki aparat (najčešće bijele tehnike) ima naizgled iste karakteristike kao i takav aparat konkurentnog proizvođača s tim da je cijena jednog puno viša od cijene drugog. Razlog tomu može biti „ime“ ali je vrlo vjerojatno razlog i kvaliteta izrade i materijali. Na primjer neki frižider istih karakteristika kao i konkurent može koštati nekoliko tisuća kuna više, zato što je cijelo kućište napravljeno od boljeg materijala, ili je na jednom modelu pocinčano, a na drugom izliveno u komadu. Zašto se takve karakteristike ne ističu ne znamo. Za njih najbolje znaju serviseri koji su gotovo uvijek najbolje upućeni u sam proizvod i njegovu stvarnu kvalitetu.

 

Trendovi razvoja

Sve veći trend je da uređaji umjesto indikatora, imaju ekran (LED, OLED, LCD) neki čak i osjetljiv na dodir. Tako ekran imaju i neki brijači aparati, perilice, frižideri i slični uređaji kod koji to prije nije postojalo.

Sigurno ste dosada kao i mi sto puta poželjeli da možete kupiti neku kvrstu uređaja koji ima sve karakteristike i apsolutnu povezivost. Ali nažalost ne postoji fotoaparat koji ujedno ima WiFi, puno mega piksela, veliki zum, touchscreen LCD i GPS, iako se kod mobitela može naći najviše funkcija ali uvijek nešto nedostaje, makar prosječan dizajn. Ako želite pri tome i luksuz, nemoguće je pronaći takav proizvod. Naime uređaji od vrhunskih materijala imaju vrlo ograničene funkcije. Platite ogromnu lovu - možete reći i za ništa. Najbolji primjer su Vertu mobiteli, koji jedva da imaju i ugrađenu kameru.

Razlog zašto se takvi uređaji ne proizvode je taj što bi pojedini proizvođač s jednim vrhunskim proizvodom uništio sve ostale koje prodaje.

Popis kratica:

3G – Treća generacija mobilnih mreža i uređaja koja omogućava prijenos slike, zvuka ili video zapisa (televizije) u realnom vremenu (streaming), te brzine prijenosa podataka do 384 KBit/s. Sam standard može omogućiti brzine do oko 14 MBit/s, no to ne podržavaju operateri. 3G standard sadrži više pod standarda kao UMTS (europski i japanski 3G), TD-SCDMA (kineski 3G) i CDMA2000 (američki 3G). Prevladavajući standard je UMTS čiji su najveći protagonisti Sony Ericsson i Nokia.

8, 16, 32-bit boja – označava apsolutni broj boja koji se prikazuje na nekom zaslonu, npr. 8 bit = 28 a to je 256 boja, dok je recimo 32 bit =232 što iznosi malo manje od 4,3 milijarde boja

True 24p – Originalna brzina snimanja filma s 24 slike u sekundi (24Hz ili 24p). Današnji televizori rade većinom na 50Hz ili 100Hz i time ubrzavaju film, što je dobro kod akcijskih filmova. Ali kod sporijih filmova (dramskih) dolazi do smanjenja kvalitete filma. Treba razlikovati «frame rate» i «refresh rate».
Frame rate je uvijek 24 slike u sekundi, ali refresh raste veći. Npr. kada digitalnim fotoaparatom snimate klasični CRT televizor ili monitor, na fotiću na ekranu vide se vodoravne linije kako klize po tv-u. To je refresh rate; koliko puta u sekundi se slika osvježi, ali frame rate je još uvijek 24 slike u sekundi. Stvar je u tome da recimo na TV-u od 50 Hz, svaki frame od njih 24 se dva puta osvježi iako se nije promijenio. Na 100 Hz telki, svaki od 24 frame-a se osvježi 4 puta. Primjer: akcijske scene u matrixu, su snimljene kamerom koja snima recimo 100 frame-a u sekundi, ali reproduciranje klasičnom brzinom od 24 slike u sekundi. Zato nastaje onaj slow-motion u kojem Carrie-Anne Moss u sexy kožnom topiću usporeno leti kroz zrak dok mlati murjake.Kada bi tu snimku pokušali reproducirati brzinom koja je snimljena (npr.100fps), slow motion bi se izgubio i izgledalo bi kao da uživo gledate mene kako skacem po zraku. Niti bi bilo kul za gledat, niti sam ja sexy u kožnom topiću. Ali sad smo već skrenuli sa teme. Dakle televizori s tom opcijom prikazuju vjerniju sliku.

720p – Označava isto što i HD Ready, standard za HDTV, oznaka 720p označava progresivno prikazivanje slike – dakle svi redovi na zaslonu se iscrtavaju istovremeno što je suprotno konvencionalnoj televiziji koja iscrtava red po red nudeći time oštriju i kvalitetniju sliku. predstavlja broj vertikalnih redova koje ta rezolucija može prikazati, a oznaka

1080i –Standard za HDTV, oznaka 1080 predstavlja broj vertikalnih redova koje ta rezolucija može prikazati, a oznaka i označava ispreplitajuće prikazivanje slike („non-progressive scan“), to je starija metoda koja se koristila kod CRT zaslona koja se bazira na metodi «ispisivanja» red po red, krenuvši od neparnih brojeva od vrha prema dnu. Tako se stvara slika od 1920x1080 piksela.

1080p – Slično kao i 1080i, ali slovo p označava sliku u progresivnom scanu, što znači da se slika ne isprepliće kao na 1080i. Tako se također stvara slika od 1920x1080 piksela

A2DP(Advanced Audio Distribution Profile) Profil putem kojega se omogućava brži prijenos visoko kvalitetnog audio zvuka putem Bluetooth-a. Ugrađuje se sve više u mobitele. Najpogodnije za „headsetove“, tj. bežične slušalice s mikrofonom.

AC 3 – pogledajte Dolby Digital

Active Sync – Označava postojanje softvera koji služi za usklađivanje podataka između Windows-PDA uređaja / Smartphone-a i PC-a. Usklađuju se podatci na PC-u ili PDA/Smartphone uređaju koji su izmijenjeni.

Blackberry – vrsta mobilnog uređaja, s karakterističnom Blackberry tipkovnicom, te s posebnom namjenom skidanja e-pošte sa exchange servera, POP ili IMAP servera, kao i servisa koji omogućava usklađivanje PIM podataka pomoću podatkovne veze. Koristi se podatkovni signal za prijenos podataka, ali mora imati dodijeljen APN za ovu uslugu, koji dodjeljuje operater. Podržavaju ga i Vipnet i T-mobile. Vrlo raširen u poslovnom svijetu velikih korporacija, ali sve više i van poslovnih krugova.

 

Blackberry Connect – Može označavati mogućnosti povezivanja s aplikacijama Blackberry uređaja. Radi se zapravo o softveru koji omogućava da na uređajima koji nisu proizvodi tvrtke Blackberry, integrira funkcije koje im daje BlackBerry. Na primjer Sony Ericsson P serija, Nokijina E serija, većina uređaja sa operativnim sustavom (OS) Microsoft Windows Mobile itd…).

Bass reflex – Dizajn zvučnika. Otvor (ili više njih) u zvučnoj kutiji okruglog ili pravokutnog oblika koji je svojim dizajnom ustrojen da produbi bas dionice.

Blu-ray disc – Konkurent HD DVD-u i kao takav nasljednik DVD-a. Za razliku od DVD-a karakterizira ga mogućnost pohrane veće količine podataka, što znači i kvalitetnije materijale (Blu ray filmove). To se zasniva kao i kod HD DVD-a, na plavo-ljubičastom laseru te mogućnošću višestrukog zapisa podataka preko „phase-change“ tehnike. Kao i kod DVD-ova postoje tri vrste; disk za čitanje, čitanje i snimanje, te čitanje i višestruko snimanje. Tvrtke koje su okupljene oko ove tehnologije su: Panasonic, Sony, Pioneer, Philips, Thomson, LG, Hitachi, Sharp i Samsung. Danas su u prodaji Blu ray DVD-ovi s 25 i 50 GB.

Blenda – (f-broj, otvor objektiva) označava otvor objektiva kroz koji prolazi svjetlost. Postiže se pomoću metalnih «listića» koji se skupljaju ili razvlače od centra slike. Što su rašireniji, više svjetla prodire i moguće je snimati u većem mraku i obrnuto. Nuspojava je promjena dubinske oštrine. Na velikom otvoru blende npr. f/2,8 malo predmeta ispred i iza izoštrenog objekta će biti oštri, na maloj blendi npr. f/16 više će toga biti oštro. Također, što je veća postavka blende, potrebna je kraća ekspozicija i obrnuto. Ljude često zbunjuje što «mala blenda» ima velike brojeve (f/16,22, 28, 32...), a «velika» blenda ima male brojeve (f/2,8 f/ 2,0 f/ 1,4 itd.), dakle brojevi idu naopako u odnosu na izraze «veliki» i «mali».

Bluetooth Bežična mreža kratkog dometa (1-10-100m ovisno radi li se o Class 1, 2 ili 3) koja služi za povezivanje mobitela, laptopa, printera, digitalnih kamera... Najvažnije je da je sustav zamišljen kao sistem ad-hoc umrežavanja, što znači da nije potrebno postojanje mrežne infrastrukture za spajanje dva Bluetooth uređaja. Upravo to je omogućilo da se ovom tehnologijom povezuju sasvim različiti uređaji (mobitel možete spajati s PC-om, PDA uređajima, drugim telefonima ili Bluetooth bežičnim slušalicama te razmjenjivati podatke).

Composite video Ulaz za sučelje koje prenosi samo analogni video signal, najčešće na televizorima. Jednostruki činč najčešće obojan žuto.

DAC – (Digitalno analogni konvertor) pretvara bitove (digitalnu informaciju) u analogni signal. Obično CD Playeri imaju ugrađen DAC, ali postoje i odvojeni DAC uređaji koji se priključuju na postojeći CD uređaj.

Decibel – (dB) mjerna jedinica zvučnog pritiska.

DivX – naziv za proizvode koje je stvorio DivX, Inc. Uključuju DivX Codec, koji je zapravo i najpopularniji zbog mogućnosti kompresiranja dužine videa u manje komade, s minimalnim gubitkom kvalitete. DivX codec koristi MPEG-4 Part 2 kompresiju, poznatu i kao MPEG-4 ASP, gdje je kvaliteta uravnotežena naspram veličine dokumenta. Naravno da DivX filmovi nisu jednako dobri kao i oni DVD kvalitete. Napomenimo da ga Sony reproduktori najčešće ipak ne podržavaju, oni kažu „u cijelosti“, što znači ipak da vrlo vjerojatno Sony DVD ne čita gotovo nikakve DivX filmove. Razlog tomu je zasigurno zaštita prava Sony Pictures produkcijske kuće.

Dolby Digital – Označava upotrebu AC 3 audio kodiranja. Najrasprostranjeniji medij koji je kodiran ovom tehnikom je DVD. Dolby Digital omogućuje 5 potpuno neovisnih kanala (lijevi centar, desni te Stereo pozadinske zvučnike + jedan kanal za niske frekvencije).

Dolby B, C + S Redukcija šumova na kazetofonima, pojačava signale prilikom snimanja te ih prilikom reprodukcije smanjuje.

 

Dolby Digital Surround EX Dodaje još jedan kanal u Dolby digital format. Ovaj put

su pozadinski zvučnici treći kanal dok su dodana još dva zvučnika koja stoje u sredini prostorije na zidovima. Ovaj oblik dekodiranja omogućuje još bolju zvučnu sliku prostora, da bi se dobio osjećaj da se nalazimo usred akcije.

 

Dolby HX Pro – Ne reducira šumove već snima puno veći frekvencijski opseg bez šumova.

 

Dolby Surround – Komercijalna verzija originalnog analognog Dobly multikanalnog filmskog zapisa. Kod Dolby Surrounda nosač zvuka je klasični Stereo (dva kanala). Kako bi dobili dojam originalnog audio zapisa filma procesor ga dekodira i šalje informacije na četiri izlaza (lijevi, centar, desni i stražnji).

 

Dolby Surround Pro Logic – Tehnologija koja dekodira materijal kodiran u Dolby Surround formatu. Dolby Surround Pro Logic rekonstruira četiri kanala kao i kod Dolby Surrounda zapisan u Stereo zapisu.

 

Dolby Surround Pro Logic II – Unaprijeđena verzija Dolby Surrounda. Poboljšano dekodiranje i bolje određivanje prostora omogućuje trodimenzionalne efekte, te bolji doživljaj prostora. Prednost ovog Dolby-a je u tome što zadnji zvučnici više ne sviraju u Mono tehnici nego ih procesor razdvaja.

 

DTS Digital Cinema Surround – Tehnologija zamišljena tako da transformira postojeći "Home Theatre" sistem u šest odvojenih kanala, sa boljim performansama nego na standardnim kompakt diskovima. DTS Digital Surround 5.1 format može nam predočiti trodimenzionalni doživljaj pri slušanju muzike ili originalnom 5.1 zvučnom zapisu nekog DVD medija.

DVB – (Digital Video Broadcasting) Sadržaj međunarodno prihvaćenih „open“ standarda za digitalnu televiziju. DVB standarde održava DVB Project, industrijski konzorciji s preko 270 članova, a okuplja ih Udruženo tehničko vijeće (JTC), Institut Europskih Telekomunikacijskih Standarda (ETSI), Europsko vijeće za Elektrotehničku standardizaciju (CENELEC) i Europska - Broadcasting Unija (EBU). Interakcija DVB sub-standarda je opisana u DVB Cookbook-u (DVB-Cook).

DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) Zemaljski (ne satelitski), digitalni video signal koji nudi neusporedivo kvalitetniju sliku od klasičnih analognih signala. Kod novijih TV uređaja ova kratica označava da imaju u sebi digitalni tuner, te ne zahtjevaju vanjske terracivere kao što trebaju stariji CRT te uređaji bez digitalnog tunera za gledanje DVB-a.

DVB-S – Satelitski digitalni video signal. Većinom zasebna komponenta. Neki Bang&Olufsen televizori ga imaju ugrađenog.

DVD – Optički disk koji se koristi kao vrsta medija za visokokvalitetno pohranjivanje podataka. U masovnoj upotrebi uglavnom služi za pohranu filmova i drugih većih datoteka. DVD je izvorno bila kratica za Digital Versatile Disc (engl.: svestrani digitalni disk), iako danas ima značenje „Digital Video Disc“. DVD diskovi su izgledom i veličinom gotovo u potpunosti identični CD-ima.

ECO (potrošnja energije) – U posljednje vrijeme sve prisutnija kratica vezna uz potrošnju energije, pojavljuje se u različitim oblicima, najčešće uz oznaku male potrošnje energije ili kao standard izrade uređaja.

EDGE – (Enhanced Data rates for GSM Evolution) – Također zvan „2.75G“ digitalni mobilni standard koji komunikaciju uređaja i centrale vrši slanjem i primanjem paketa kao što to osobno računalo spojeno na internet radi. Zapravo je ono nadogradnja GPRS tehnologije, pa tako maksimalna brzina prijenosa podataka iznosi 384kb/s, dok teorijski moze ići i do 473kb/s. Zato mnogi ovu tehnologiju smatraju 3G mrežom, ali iako ispunjava brzinske uvijete, EDGE se ne može nazvati 3G mrežom jer ne podržava video (ili video konferencijske pozive).

 

Ekspozicija – Vrijeme tijekom kojeg osvjetljavamo senzor ili film da bi proizveli sliku. Npr. oznaka 1/250 znači da će senzor biti osvijetljen jednu dvjestopedesetinku sekunde. Što je svjetlija scena koj snimamo, potrebno je kraće vrijeme osvjetljavanja i obrnuto. Duljina ekspozicije također zavisi o postavku blende (F-broj) i odabranoj ISO vrijednosti (osjetljivost filma ili napon na senzoru). Za dugačke ekspozicije (dulje od recimo 1/50), potrebno je aparat postaviti na stalak da se ne trese jer će inače slika biti «zamuljana».

EISA (Award) European Imaging and Sound Association – Radi se o nagradama za kvalitetu koja se dodjeljuje pojedinom uređeju svake godine, prema kategorijama. EISA je najveća udruga urednika multimedijalnih organizacija iz Europe s više od 50 časopisa iz različitih zemalja. Proizvođači često ističu ovu nagradu kraj nagrađenih proizvoda.

EMS (Enhanced Messaging System) – Tehnologija slanja poruka preko mobitela, koje se mogu obogatiti malim i jednostavnim grafikama (sličicama) i monofonim zvukovima. Najčešća kod mobitela s manje rezolutnim ekranima u boji.

E-mail (client) – Mogućnost podešavanja primanja i slanja e-maila na mobilnom telefonu, Smartphone-u ili PDA uređaju, pomoću ugrađene ili dodatno instalirane aplikacije. E-mail poruke mogu se skidati sa POP servera (rješenje pomoću kojeg se skidaju e-mail poruke sa servera bez potrebe da se stalno bude priključen na server) i/ili IMAP (Internet Message Access Protocol, internet protokol koji lokalnom klijentu omogućava pristup e-pošti na udaljenom serveru). Za istu se mogućnost koristi podatkovna konekcija na GSM mreži. Kod POP pristupa novi se mailovi provjeravaju u intervalima koji se obično mogu odrediti ili po potrebi. Kod IMAP servera (AOL, AIM) moguće je isto postaviti u Always on mode, gdje se mail provjerava trenutno, kao i kod BlackBerry rješenja.

GPRS (General Packet Radio Service) – mobilni standard zvan „2.5G“ koji omogućava mobilnim uređajima da koriste mobilni internet (WAP), te za slanje MMS poruka, podržava brzine 56 – 114 Kbit/s. Zapravo radio primopredajnik u mobitelulnom telefonu koji omogucava znatno vece brzine prijenosa (i to paketnog) od standardnog CSD nacina prijenosa podataka. Maksimalna brzina prijenosa iznosi 115kb/s (u ovisnosti od toga koliko se kanala koristi razlikuju se i klase GPRS telefona, pa i brzine prijenosa na njima), dok teorijski brzina moze ici i do 160kb/s. Testiranja na nasim mobilnim mrezama su pokazala da je brzina prijeniosa u realnim uvijetima nesto manja recimo oko 33,6kb/s. GPRS podrzavaju gotovo svi telefoni koji se danas mogu kupiti.


GPS (Global Positioning System) – Globalni (satelitski) navigacijski sistem koji

koristi više satelita u orbiti kako bi trianglirao poziciju GPS receivera (uređaja). Određuje poziciju u koordinatama koje se prikazuju na dodanim ili ugrađenim (digitalnim) kartama. Karte se obrađuju digitalno u GIS-u i mogu sadržavati različite podatke.

 

Firmware Za razliku od općenito softvera, ovo je softver namjenjen za točno određene uređaje. Upisuje se njih, i to u čip koji se može reprogramirati, odnosno prepravljati. Uglavnom se nalazi u Flash memoriji.

Full HD – Naziv koji označava isto što i 1080i, a koriste ga najčešće Sony, ali i drugi proizvođači. Ipak Full HD tj. 1080i/p nije maksimalna mogući standard prikaza slike, već postoje bolji i kvalitetniji, ali se ne koriste komercijalno.

 

HD DVD (High-Definition DVD) high-density optički format diska, napravljen za pohranu veće količine podataka i High-definition videa. Napravljen je kao nasljednik DVD formata, i proizlazi iz te tehnologije. Diskovi su veličine 17 ili 51 GB. Trenutno se odvija „rat“ HD DVD i Blu ray formata kao što je to bio slučaj i s VHS-om protiv Betamax-a pred više od 20 godina. Zasad se čini se da će Blu-ray pobijediti.

HD Ready Isto što i 720p, oznaka koja potvrđuje da je uređaj sposoban prikazivati video sadržaj visoke rezolucije (HD).

HDD (Hard Disk Drive) – Oznaka tvrdog diska za pohranu podataka, sastavni dio PC-a, a sve češće prisutan u multimedijalnim uređajima, DVD playerima, televizorima, pa čak i mobitelima.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) – Sučelje preko kojega se priključuje audio-vizualna oprema kao HDTV i kućna kina. Prednost ovog sučelja je njegova brzina koja iznosi 5 GBps, te praktičnost. Naime nalikuje na USB kabel. Nasuprot starijim sučeljima kao S-Video i Composite video, HDMI prenosi digitalni nekompresirani signal, dok su mu prethodnici prenosili samo analogni signal.

HDTV (High-Definition TeleVision) – Visoko rezolucijski oblik digitalne televizije, koji dolazi u 16:9 formatu, može biti u nekoliko rezolucija kao HD Ready (720p) ili Full HD (1080i/p).

HotSync Program koji označava mogučnosti usklađivanja podataka između PDA/Smartphone uređaja,

HSCSD (High-Speed Circut-Switched Data) Standard prijenosa podataka preko GSM mreže, podvrsta 2G standarda koja nudi do četiri puta veći protok podataka od GSM-a (do 38.4 KBit/s) U rangu je GPRS-a, jer koristi do četiri kanala brzine od 9.600 - 14.400bps, što daje totalnu propusnu moć od 38.400 - 57.600 bps. U praksi se koristi uglavnom u Americi.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) – Način prijenosa podataka. Brzina prijenosa je velika i omogućava prijenos sadržaja izmežu bazne stanice i mobilnog aparata kao što su npr. filmovi, muzika i sl. Brzina je i do 14,4 MBit/s. Obično to u praksi iznosi 3,6 - 7,2 Mbit/s. Ta brzina odgovara otprilike DSL brzini koju omogućava fiksna Internet mreža.

ID Caller (Caller IdentificationCID ili Calling Number Identification - CNID) telefonska usluga koja prenosi podatak o pozivateljevom broju za vrijeme zvonjenja ili ako poziv nije odgovoren. Kod mobitela je standardna opcija dok se na fiksnoj mreži naplaćuje u mjesečnom iznosu te je potrebna podrška aparata za tu uslugu.

IEEE 802.11g (WLAN, WiFi) – trenutno najrasprostranjeniji standard za bežične mreže, omogućava brzine do 54 Mbit/s (prosječna brzina iznosi oko 19 Mbit/s), te domet do oko 35m u zatvorenom prostoru.

Infrared (IrDA - Infrared Data Association) – Infracrveno,

komunikacijski standard koji omogućuje komunikaciju dvaju uređaja. Glavni nedostatci su male brzine, fizička blizina komunicirajućih aparata te optička povezanost aparata. Infracrveni adapter nalazimo na prijenosnicima, mobitelima, Smartphone/PDA uređajima, printerima i sl. U zadnje vrijeme ovaj je protokol zamijenio Bluetooth, ali još uvijek je raširen na mnogim uređajima.

ISO (ISO film speed scales) Standard certificiran od međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO). ISO osjetljivost se koristi za označavnje osjetljivosti filma na svjetlost. Osjetljivost filma ovidsi o sastavu kemijskog sloja na filmu koji reagira na prisustvo svjetla. U digitlanim fotoaparatima, osjetljivost senzora se mijenja promjenom napona na istome. Zadržane je isti pojam (ISO osjetljivost) da bi se ljudima olakšalo razumijevanje tehnologije i brojčane oznake su tako podešene da ista oznaka npr. ISO 100 sa istim postavkama blende i ekspozicije daje jednako osvjetljenu sliku na analognom aparatu i digitlanom.

 

Java - objektno orijentacijski jezik koji je razvila firma Sun Microsystems. Mnogi programeri okarakterizirat će ga kao mlađu sestru jezika C++. Dizajniran je s ciljem da se uz pojednostavljeno objektno orijentiran programiranje postigne kompatibilnost medu različitim računalnim platformama. JAVA programi se ne izvršavaju direktno, nego se prevode u među-kod, da bi se pri samom izvršavanju među-kod interpretirao od strane Java Virtual Machine prilagođene određenoj platformi. Tako je dovoljno imati Virtual Machine na mobilnom telefonu (upravo se na to misli kada se kaže da telefon podržava Javu), te taj telefon može izvršavati veliki broj programa i igrica pisanih za ovaj jezik.

Komponentni video – video signal je razdvojen na tri komponente, čime se postiže veća kvalitetea prijenosa signala. Konektori su u pravilu obojani crveno, plavo i zeleno.

 

LCD – (Liquid Crystal Display) – Ravan (flat) zaslon kojeg odlikuju izrazito tanke dimenzije te mala potrošnja električne energije.

LED – (Light-Emitting Diode) – poluvodička dioda koja se najčešće koristi kao indikator

 

Li-Ion (Lithium-ion baterije) često se nazivaju samo kao Li-ion baterije. To su tip punjvih baterija u kojima se lithium ion pomiče između anode i katode. Danas se vrlo često koriste u potrošačkoj elektronici. Truntno su najpopularniji tip baterija za elektroničke prijenosne uređaje zbog omjera male težine i duljine trajanja energije u njima, te sporog gubitka energije dok se uređaj ne koristi. Osim korištenja za komercijalne elektroničke uređaje, počinju se sve više primjenjivati i u vojnoj i auto industriji.

 

Li-Polimer (Lithium-ion polymer baterije - ili još češće Lithium polymer baterije što se skraćeno naziva Li-poly, LiPo, LIP, or LiP) – su punjive baterije tehnološki razvijenije od Li-Ion baterija. Zbog dizajna izrade, prednosti Li-poly baterija naspram lithium-ion su manja cijena proizvodnje i veća otpornost na fizičko uništenje. Pojavljuju se u uređajima još od 1996. godine.

Memory Card (MMC, SC, MS, MS Pro, XD) – memorijska kartica koja je bazirana na flash memoriji. Može se brisati i ponovo ispisati. S obzirom da danas postoje i kartice od 16 GB kapaciteta, vrlo je važno da li uređaj podržava neku od vrsta memorijskih kartica. Trenutno je najveća Pretecova 48GB CF kartica.

MMS (Multimedia Messaging System) – omogućava primanje i slanje multimedijalnih poruka, tj. poruka uz koje se mogu zakačiti slika i zvuk (zvučni zapis). Ovu opciju podržavaju gotovo svi moderniji telefoni, naročito oni koji posjeduju integriranu digitalnu kameru (tako sliku koju snimite odmah možete poslati prijateljima).


MP (MPx) – (Mega Pixel 1 milion piksela) – MP označava broj pojedinačnih foto-

osjetljivih elemenata na senzoru. Dobiva se množenjem vertikalne i horizontalne rezolucije. Npr. aparat koji snima najveću sliku 2560x1920 ima 4 915 200 pixela,odnosno 4,9 MP. Moderna praksa proizvođača je naguravanje velikog broja pixela na malu površinu senzora, što neobaviještenim konzumentima postaje glavni kriterij kvalitete aparata. Nažalost, nije sve u veličini slike. Naguravanjem pixela se povećavaju njihove međusobne smetenj što povećava šum i često negativno djeluje na neke druge aspekte slike, kao što je repodukcija boja i dinamički raspon. Usporedbe radi prosječna rezolucija 17'' LCD je 1280 x 960 a slike od fotoaparata 5 MP imaju rezoluciju 2560 x 1920, dakle jedna slika slikana fotoaparatom od 5MP je veličine četiri monitora 17'' na rezoluciji 1280 x 1024.

MP3, WMA – Audio format, MP3 – MPEG 1, layer 3. Glazba kompresirana ovim algoritmom pogodna je za skidanje sa interneta na PC i razne MP3 playere. Pošto se glazbena informacija sažima i preko 10x koristi se uglavnom kao glazba za PC-e, u automobilu i u nekim Lo-Fi sistemima. WMA je sličan format. Često se koriste razni konvertori formata.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) – vrsta LED diode čiji emitirajući dio sačinjavaju

organski materijali, te je time smanjena potrošnja električne energije.

OS operativni sustav, najpoznatiji je naravno onaj za kompjutere: Windows. Na mobitelima u zadnje vrijeme sve prisutniji (Symbian, Windows Mobile, Linux)

PDA – (Personal Digital Assistant) – Minijaturno prijenosno ručno računalo, služi za prikupljanje, editiranje i usklađivanje PIM podataka. Današnji PDA uređaji imaju puno veće mogućnosti (telefoniranje, surfanje Internetom, Multimedia, RSS Feeds, Chat, ugrađena kamera, GPS itd...). Prvim se PDA uređajem smatra 1993. godine na tržište izbačen Appleov Newton MessagePad. Najpopularniji PDA uređaji danas jesu Windows Mobile Pocket PC, BlackBerry, Palm, Symbian UIQ itd... Neke karakteristike zbog kojih su postali popularni jesu zaslon osjetljiv na dodir (kod većine), jednostavan način unosa teksta, Sync station/Cradle (kolijevka u kojoj se drži prilikom sinkronizacije/punjenja) itd.

PMPO – (Peak Music Power Output) – Koriste ga neki proizvođači sumnjive kvalitete koji žele da njihov uređaj ima mnogo više snage nego što je u stvari istina. Vidite li na nekom prijenosnom kazetofonu ili sl. 160W PMPO, slobodno ga ignorirajte.

 

RAM – (Random Access Memory) – Predstavlja memoriju koja svoju primjenu nalazi uglavnom kao radna memorija na računalima, PDA i Smartphone uređajima ali i ostalim elektronskim uređajima. Najprihvatljiviji su oblici poluvodičke memorije. Pretežno se rade uz pomoć sicilijeve tehnologije.

RDS (Radio Data System) Tekst koji se prikazuje na ekranu tunera (bilo auto radija, mini linje ili klasične tuner komponentr). Obično su to podatci radio stanica ili neke servisne informacije. Emitiraju ga sve veće radio stanice.

ROM – (Read Only Memory) – Kod prijenosnih uređaja u ROM se upisuje standardni Firmware, odnosno one aplikacije koje nisu promjenjive, odnosno ostaju stalno u uređaju, čak i nakon hard reseta. Ova memorija nije dinamična kao RAM. CD-ROM i DVD-ROM također spadaju u ovu vrstu memorije jer jednom nakon što se na njih pohrane podaci više se ne mogu mijenjati, iako danas postoje mediji na kojima se može više puta upisivati podatke.

RSS Feeds Kratke vijesti koje se skidaju sa servera, a za isto se koristi podatkovni signal. Većina informativnih agencija, kuća i servisa nudi ovu mogućnost, a na nekim mobilnim uređajima već postoji ova opcija tj integrirana aplikacija za pregled RSS Feedova. Kod Smartphone i PDA uređaja ista se i dodatno može instalirati. Pregled RSS Feedova moguć je naravno i preko PC-a (Opera, RssReader i sl).


S-Video polako napušteno sučelje koje prenosi samo analogni video signal

SA-CD (Super Audio CD)Super Audio CD je novija generacija muzičkog formata koja omogućuje prirodniji te kvalitetniji Stereo zvuk. SACD-u je kompatibilan sa starijim formatom CD zapisa. Novost SACD-a je u tome što nam što nam nudi i multi-kanalni zvuk kako bi nam omogućio najbolji mogući audio doživljaj. Ovaj format je baziran na DSD tehnologiji snimanja, koja upotrebljava 1-bit delta-sigma modulaciju i sampling frekvenciju 64 puta veću nego kod standardnog CD medija. Što omogućuje SACD-u frekvencijski raspon do 100 KHz i dinamički raspon od 120 dB. Dok je kod starog medija korišten 16 bitni PCM zapis na 44,1 kHz sampling rate, a frekvencijski raspon je bio limitiran do 22,05 kHz te 96 dB dinamički raspon.

SAR – (Specific Absorption Rate) – Mjera koja označava količinu zračenja. Obično se upotrebljava kako bi vidjeli koliko je zračenje mobitela. Kod modernih mobitela ona je u rasponu 0,04 i 1,94 W/kg. Što je vrijednost manja to se ljudsko tkivo manje izlaže zračenju. Najveća moguća granica, propisana od svjetske zdravstvene organizacije je 2,0 W/kg.

SIM (Subscriber Identity Module) – Chip karta koja služi identifikaciji korisnika u mreži, a stavlja se u mobilni telefon. SIM je zapravo mali procesor sa memorijom na koju se mogu pohraniti određeni podaci kao što su kontakti, SMS poruke, meni operatera i sl.


SMS (Short Message Service) – još jedna vrlo ustaljena kratica. Kratke poruke

predstavljaju uslugu koju nude GSM operateri za prijenos tekstualnih poruka. U međuvremenu ovu su ponudili i fiksni operateri. Prva SMS poruka je poslana u prosincu 1992. s jednog PC-a na mobitel u britanskoj mreži Vodafone. To se dogodilo godinu dana nakon uvođenja GSM standarda u Europi.

Subwoofer – Poseban niskotonski zvučnik koji je posebno konstruiran za reprodukciju najnižih tonova (od 15-150 Hz-a). Postoje u aktivnoj (sa ugrađenim pojačalom snage) ili u pasivnoj inačici. Obično su u posebnoj kutiji, ali znaju se naći i integrirani u zvučnik.

Symbian – Engleska firma koja se bavi proizvodnjom i razvojem softvera. Osnovana je 1998 godine izdvajanjem iz Psiona, a ujedno je konzorcij nekoliko različitih firmi: Ericsson (15,6 %), Nokia (47,9 %), Panasonic (10,5 %), Samsung (4,5 %), Sony Ericsson (13,1 %) i Siemens (8,4 %) .

 

Symbian OS – Operativni sustav koji je proizvela i razvila firma Symbian, a isti se nalazi na uređajima Nokie, Sony Ericsson-a, Motorole, Panasonica, Samsunga, BenQ, Fujitsu i Siemens. Prvi je Symbian uređaj Ericsson R380 iz 2000-e, a nakon njega izašlo je preko 100 različitih Symbian modela različitih proizvođača. Symbian uređaje proizvodi uglavnom Nokia i pokreće ih korisničko sučelje Series 60, koji se nedavno i službeno preimenovao u S60. Najpoznatiji su uređaji N i E serije. Nokia proizvodi također i uređaje Series 80 i Series 90 (tzv. komunikatori). UIQ predstavlja sljedeće najpoznatije korisničko sučelje Symbiana. Na tom korisničkom sučelju rade uređaji različitih proizvođača. Najpoznatiji su svakako SonyEricsson uređaji P serije (P800, P900, P910, P990 i P1), no na istom sučelju rade i neke Motorole, BenQ, kao i japanski FOMA uređaji.

SRS TruSurround Tehnologija prilagođena za bilo koje okruženje gdje se višekanalni sadržaj gleda/sluša bez potrebe za postojanjem okružujućih (Surround) zvučnika. Dodavanjem TruSurround-a na DVD player, korisnik konačno ima mogućnost uživati u „Surround“ zvuku sa svojeg DVD-a preko samo dva zvučnika koja mogu biti i ugrađena na televizoru (vrlo često je taj sustav ugrađen u televizore). Naravno daje se samo simulacija „Surrounda“ koja nikada ne može zamijeniti pravi doživljaj.

TFT-LCD touchscreen – Vrsta LCD zaslona s Thin Film Transistor tehnologijom koja poboljšava kvalitetu slike u odnosu na obični LCD zaslon a touchscreen predstavlja mogućnost uređaja da očitava dodire na zaslonu te time ostale ulazne jedinice čini manje važnim (miš, tipkovnica...)

THX – Ono što je True 24p za sliku, to je THX za zvuk. Nije konkurencija Dolby surroundu, već THX stupa na djelo kad mu Dolby procesiranje isporuči signal na daljnju obradu. Home THX je razvio i licencirao Lucasfilm, Ltd. Ovaj standard omogućuje da film slušamo točno onako kako su ga zamislili režiseri. Proizvođači koji žele staviti THX logo moraju se pridržavati strogo propisanih pravila Lucasfilma, kako bi se pokušala smanjiti razlika od proizvođača do proizvođača. Home THX je zamišljen tako da u vašem domu stvori dojam da se nalazite u pravom kinu. Posebna pažnja u ovom standardu je posvećena razdvajanju kanala, dinamici i jasnoći reprodukcije pa će se razgovijetno čuti dijalozi i usred najveće eksplozije.

THX Select – Sistem namijenjen prosječnoj veličini sobe (oko 56.63 m³). THX Select je nastao na temeljima analize veličine sobe i 5.1 audio zapisa. Zadržana su sva svojstva THX Ultra sistema (za veće prostorije), ali se pazilo na brzinu zvuka prilikom reprodukcije tako da je povećano vrijeme kašnjenja kanala kako bi dobili točniju zvučnu sliku.

THX Surround EX – Unosi novu dimenziju u Home Theathre audio. Poboljšana je dubina, prostornost, lokalizacija i realizam. Kad slušate film u ovom sistemu imate onaj pravi "being there" osjećaj koji do sad nije bio postignut u kućnim kinima.

THX Ultra – namijenjen za komponente koje ćete slušati u većim prostorijama (oko 84.95 ). Osnovna Home THX specifikacija ostaje nepromijenjena. THX Ultra System kombinira „Lucasfilm“ iskustvo i najbolje produkte proizvođača audio tehnike. Vlasnici ovakvih uređaja mogu uživati u većim dinamičkim performansama. Svoje zvučnike mogu pogoniti na 105 Db bez bojazni od distorzije. Pojačala sa logom THX Ultra imaju dovoljno snage za najzahtjevnije efekte u velikim prostorijama. Novosti u DSP opcijama su: Re-Equalization, Timbre Matching, Adaptive Decorrelation, Bass Management, Bass Peak Level Manager i Loudspeaker Position Time Synchronization.

Tuner – uređaj koji pretvara radio-frekvencijski TV signal u sliku i zvuk

UI (User Interface) – Korisničko sučelje, obično struktura i izgled menija određenog uređaja ili operativnog sustava.

UIQ (User Interface Quartz) – Najprije sestrinska firma Symbian-a, a od kraja 2006. dio je SonyEricsson-a. Razvija korisničko sučelje za posebne Smartphon-e uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir koji su bazirani na Symbian operativnom sustavu. Uređaji bazirani na UIQ OS-u su: Sony Ericsson P800, P900, P910, P990, P1, M600, W950, BenQ P30, Motorola A920, A925, A1000 itd.

UMTS – pogledaj pod 3G

USB (Universal Serial Bus) – Najrasprostranjenije sučelje ili vrstu serijskog priključka za računala i opremu koja se spaja na njega (kamere, fotoaparati, mobiteli, tvrdi diskovi, miševi, tipkovnice...). Danas je ovaj način povezivanja postao standard za povezivanje PC-a i elektronskih uređaja jer pruža velike brzine prijenosa podataka do 480 MBit/s.

VGA, CIF, XVGA, SVGA, QVGA… (Video Graphics Array) – oznaka za grafičku karticu ili rezoluciju ekrana koju između ostalog grafička kartica omogućava

 • QCIF - Quarter CIF = 176x144
 • SQCIF - Sub Quarter CIF = 128x96
 • QVGA 0.077 Mega piksela = 320×240
 • VGA 0.3 Mega piksela = 640×480
 • SVGA 0.5 Mega piksela 800×600
 • XGA 0.8 Mega piksela = 1024×768 (ponekad se naziva XVGA)
 • WXGA 1.0 Mega piksela = 1280×800
 • SXGA 1.3 Mega piksela = 1280×1024
 • WXGA+ 1.3 Mega piksela = 1440×900
 • SXGA+ 1.4 Mega piksela = 1400×1050
 • WSXGA+1.7 Mega piksela = 1680×1050
 • UXGA 1.9 Mega piksela = 1600×1200
 • WUXGA 2.3 Mega piksela = 1920×1200
 • QXGA 3.1 Mega piksela = 2048×1536
 • WQXGA 4.1 Mega piksela = 2560×1600
 • QSXGA 5.2 Mega piksela = 2560×2048
 • WQSXGA 6.6 Mega piksela = 3200×2048
 • QUXGA 7.7 Mega piksela = 3200×2400
 • WQUXGA 9.2 Mega piksela = 3840×2400
 • WUQSXGA 11.3 Mega piksela = 4200×2690

 

WAP – (Wireless Application Protocol) – standard za uređaje koji koriste bežičnu vezu kao što su: mobilni uređaji i PDA uređaji, danas zastario zbog korištenja HTML i xHTML preglednika. Predstavlja protokol po kojem se prave internet stranice za mobilne uređaje, to jest mobilne telefone. Dakle, telefon koji podržava WAP (gotovo svaki telefon) posjeduje čitač takvih WAP stranica, te im može pristupati. Najraširenije verzije WAP microbrowsera jesu 1.2.1 i 2.0 (obje srećemo na današnjim telefonima), a kao "nosilac podataka" se najčešće koristi GPRS.

 

WiFi – bežična tehnologija WiFi udruženja (većinom proizvođača), koje promiče razvoj među funkcioniranja uređaja koji rade na bežičnim lokalnim mrežama (WLAN) putem IEEE 802.11 standarda.

WLAN – (Wireless Local Area Network)bežična lokalna mreža

xHTML (Extensible HyperText Markup Language) Format sličan HTML-u, no puno unaprijeđeniji, jer se može prilagoditi i XML-u. I kod XML-a i kod xHTML-a radi se o sustavu datoteka koje su čitljive jednako lako čovjeku i kompjuteru. Razvija ga World Wide Web konzorcij. Ova kratica pojavljuje se najčešće u mobitelima, jer tada oni mogu čitati web stranice bez WAP-a.

Zeiss, Schneider – Vrsta proizvođača leća na kamerama koja svojim brendiranjem označava određenu kvalitetu.

 

 

 

Zastarjele:

 

MiniDisc Magnetno-optički 64mm disk na koji se može snimiti do 74 minute glazbe. Nudi komfor CD-a i robusnost kazete. Sony kao začetnik ovog projekta nije ga uspio progurati širokoj populaciji zbog nagle ekspanzije CD-R snimača.

 

VHS (Video Home System) Standard za snimanje i reproduciranje razvijen 70 tih i 80 tih godina prošlog stoljeća. Preteča DVD-a. Nakon borbe sa Sony-evim Betamaxom, pobijedio je kao najbolji standard, zbog mogućnosti brzog prevrtavanja i jednostavne reprodukcije. Od 1996. do 2003. DVD format polako je zamijenio VHS.

 

 

________________________________________________________________

 

Na kraju ako smo neki format, karakteristiku ili kraticu zaboravili napišite to u komentarima, i rado ćemo ju objasniti. Naravno preduvjet je da bude česta i korisna.

 

Usporedi.hr portal
22.1.2008.
Tagovi:
Komentari (0)
Pročitano (14599)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.